Fler personer med bekräftad covid-19 har dött i Sverige jämfört med de andra nordiska länderna. Först nu börjar våra grannländer lyfta på sina restriktioner – men om strategin visar sig ha varit framgångsrik är för tidigt att säga, menar Anders Tegnell.
– Nu går vi in i en sommarperiod där den här typen av sjukdomar sprider sig mycket sämre. Så det tror jag att man ska vänta och se till hösten.
”Borde betyda någon skillnad på sikt”
En förklaring till skillnaden i antal avlidna är, enligt Anders Tegnell, att pandemin gått längre i Sverige. Statsepidemiologen lyfter det faktum att man pratar om upp till ett par procent smittade i grannländerna – att jämföra med Stockholmsområdet som, enligt honom, förmodligen ligger en bit över 20 procent.
– Det borde betyda någon skillnad på sikt, det gör det med alla andra sjukdomar.
En annan förklaring går att finna i var pandemin tog sin början i Sverige, enligt Anders Tegnell.
– Vi hade extremt många personer som kom hit från resten av världen eftersom stockholmarna råkade vara på sportlov precis då vi hade som mest spridning ute i Europa.
”De är jättesvåra att rädda”
Sett till antal smittade har inte fler dött i Sverige jämfört med andra länder, säger Anders Tegnell, snarare tvärtom – och lyfter hur väl den svenska sjukvården tagit hand om de som blivit sjuka. Men en tydlig orsak till Sveriges höga dödstal är, menar Tegnell, smittspridningen på äldreboenden.
– Det är just när sjukdomen drabbar väldigt gamla, multisjuka människor, då har man en väldigt hög andel som dör, det har man i alla länder när den kommer in där.
Folkhälsomyndigheten har planerat att komma med nya råd och rekommendationer för sommaren nästa vecka. Men redan nu har Anders Tegnell ett tydligt budskap: Glöm inte bort att pandemin fortfarande pågår.
– Om man ger sig iväg på semestrar och sådant, fundera på hur man kan göra det utan att träffa en massa människor som man inte träffar i vanliga fall, framförallt nära under en längre period.