Telia: Ip-samtal i mobilen ska kosta

Uppdaterad
Publicerad

Datatrafiken i mobilnäten ökar kraftigt, medan Telia Sonera fortfarande tjänar mest pengar på röstsamtal. För att ändra på det ska teleoperatören nu bland annat börja ta betalt för ip-telefoni.

På lång sikt kommer det att bli billigare att ringa, medan datatrafiken blir dyrare. Så småningom kommer det inte längre att vara möjligt för Teliakunder att använda appar som exempelvis Skype för att ringa gratis i mobilen.

-I dag finns det en bild av att allt som är ip-baserat ska vara gratis. Men vi kommer att ta betalt för mobila röstsamtal, även när det handlar om ip-telefoni, säger Håkan Dahlström, chef för affärsområdet mobilitetstjänster vid Telia Sonera.

Ett steg i den utvecklingen är att Telia Sonera-ägda operatören Yoigo i Spanien börjar ta betalt för ip-telefoni i mobilen. Det sker redan i mars. Det kommer att kosta 6 euro för 100 megabyte, motsvarande omkring 5-10 timmars samtal. Telia utvecklar även en egen ip-telefonitjänst.

Måste betala

I Sverige ska IP-telefoni också kosta så småningom. Kunderna ska inte hindras från att använda ip-telefoni från exempelvis Skype, men de kommer att få betala antingen genom att de har ett dyrare abonnemang där ip-telefoni ingår, eller ett billigare datapaket där de köper ip-telefoni som en tilläggstjänst.

I dag utgörs 80 procent av trafiken i Telia Soneras nät av datatrafik, medan röstsamtal står för cirka 20 procent. Samtidigt kommer 80 procent av Telia Soneras intäkter från rösttrafiken.

Telias vd Lars Nyberg pekar på att det inte går att bara sluta ta betalt för röstsamtal, för då försvinner en stor del av intäkterna. Telia Sonera spår att en genomsnittsanvändare av smarta mobiler i Sverige inom fem år kommer att ha tiofaldigat datatrafiken i näten.

Upp och ner

-Vi kommer att se kostnaderna för röst gå ned under ett antal år, samtidigt som kostnaden för data kommer att gå upp. Vår målsättning är att det vi betalar totalt sett för båda delarna ska ligga kvar på samma nivå. Skulle det sjunka dramatiskt kan vi inte investera i näten, säger Lars Nyberg.

Det är den snabba tekniska utvecklingen som har skapat den här situationen för teleoperatörerna, och Telia Sonera är inte ensamt om att behöva förändra vad man tar betalt för.

-Det tar ett antal år innan vi kan hantera det här. Vi ska inte höja priserna, vi ska bara försöka undvika att halvera omsättningen i Telia, säger Lars Nyberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.