Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD, th) och Alice Teodorescu Måwe (KD).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabeth Marmorstein om varför Alice Teodorescu Måwe värvas av KD. Foto: Samuel Steen/TT

”Teodorescu Måwe ska rädda kvar KD i EU-parlamentet genom att ta väljare från M”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kristdemokraternas uppladdning inför EU-valet har utvecklats till en politisk dokusåpa.

Knarkliberalism, anklagelser om sexuella övergrepp, falangstrid och dubbelspel.

När Sara Skyttedal (KD) nu byts ut mot en av högerns mest profilerade debattörer hoppas partiledningen på en nystart.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Mycket står på spel för Kristdemokraterna och för Ebba Busch i sommarens EU-val. Partiet har inte legat över fyra procent sedan i maj 2023. Visserligen brukar KD göra bra valrörelser men risken är överhängande att de åker ur. Det är inte en överdrift att beskriva valet som existentiellt för Ebba Buschs fortsatta partiledarskap.

Särskilt viktigt då att ha en toppkandidat som kan dra röster. Sara Skyttedal (KD) har tidigare ansetts vara ett sådant flöte men när hon avslöjade att hon använt cannabis och gick emot partilinjen i narkotikafrågan blev hon en belastning. Till det kom anklagelserna mot den tidigare partisekreteraren Johan Ingerö (KD) om påstådda sexuella övergrepp.

”Blev för mycket för partiledningen”

Sammantaget gjorde det henne omöjlig för många medlemmar. Ändå lyckades Sara Skyttedal knipa förstaplatsen på EU-listan. Hon är en stridbar person med en stark bas i delar av partiet som lobbade hårt för att hon skulle få en ny chans.

Men när det kom fram att hon sonderat terrängen för en plats på SD:s lista blev det för mycket för partiledningen.

Ändå reser Ebba Buschs agerande några frågetecken. Exempelvis varför petningen har dröjt. Partiledningen fick information om Sara Skyttedals SD-trevare i början av hösten. Ändå var det först på det verkställande utskottet i veckan som beslutet fattades.

Kanske för att Sara Skyttedal hade en förklaring som partiledningen valde att acceptera fram tills motsatsen ansågs bevisad.

Oavsett vad så gör Sara Skyttedals sonderingar att Ebba Busch har ett skäl att byta toppkandidat som medlemmarna sannolikt ser som legitimt. Att försöka få en plats på ett annat partis lista, samtidigt som man företräder det parti man är invalt för, visar trots allt på ett visst mått av illojalitet. Och när väl den vetskapen fanns hos partiledningen hade det varit svårt att inte agera.

”Logiskt val”

Att det var just Alice Teodorescu Måwe som valet föll på är logiskt. Hennes opinionsbildning ligger väl i linje med det KD som skapat under Ebba Busch. En tydlig högergir där frågor som invandring, brottslighet och kulturella värderingsfrågor tagit stor plats.

Teodorescu Måwe var också en av de första högerdebattörer som drev på för att borgerligheten skulle börja samarbeta med SD. Och när Ebba Busch väl öppnade den dörren våren 2019 rusade både partiets stöd och partiledarens förtroende. Kristdemokraterna blev svaret för lättrörliga högerväljare som väger mellan M, KD och SD. Det är de väljarna partiet vill locka även i detta val.

Någon kursändring i EU-politiken är inte att vänta. Precis som senast kommer KD att positionera sig mellan M och SD när det gäller hur EU-samarbetet ska utvecklas. När SD flaggar för att Sverige behöver hålla dörren öppen för en “swexit” svarar KD “make EU lagom igen”.

Partiledningen hoppas nu att turbulensen ska lägga sig. Att partifullmäktige i mitten av februari ska välsigna Ebba Buschs rekrytering. Och att gräsrötterna, som prövats hårt det senaste året, ska känna att de vill kampanja för partiet.

Men framförallt att Alice Teodorescu Måwe lyckas med uppgiften att locka tillräckligt många moderatväljare för att rädda kvar KD i EU-parlamentet. Och därmed Ebba Busch på partiledarposten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.