Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Isabella Lövin (S) under sista partiledardebatten innan sommaren. Foto: Claudio Bresciani/TT

Terror och brott i vårens sista partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fokus på terror och brottslighet, men också klyftor och miljöpolitik. Vårens avslutande partiledardebatt i riksdagen klargjorde tydligt de politiska motsättningarna i svensk politik idag, men debatten visade lika tydligt att partierna ännu inte vet hur de ska hantera det oklara parlamentariska läget som sannolikt väntar efter nästa val. 

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Statsminister Stefan Löfven hyllade visserligen blocköverskridande samarbete, och både Jan Björlund (L) och Annie Lööf (C) slog fast att de aldrig kommer att sitta i en regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt framstod som uppriktigt orolig för att hans parti ska tappa inflytande om regeringen i stället väljer att samarbeta med den politiska mitten.

Men några andra mer specifika besked om eventuellt blocköverskridande samarbete gavs inte i debatten. Tvärtom präglades den av de blockpolitiska motsättningar som styrt svensk politik under lång tid.

Allianskritik mot regeringen

Alliansen kritiserade regeringens politik hårt. Det handlade om allt från nya skattehöjningar, bristande satsningar på polisen och en otillräcklig integrationspolitik.

Statsministern å andra sidan hyllade sin politik och talade om fler jobb, minskad arbetslöshet och en god ekonomisk politik. Han kunde heller inte låta bli att attackera Moderaterna för de budgetunderskott som han hävdar att tidigare borgerliga regeringar lämnat efter sig.

”Som vanligt”

Från flanken kritiserade Jimmie Åkesson (SD) som vanligt regeringen för att inte ta samhällsproblemen på allvar, den oro som väljarna känner både om invandring och brister i sjukvården.

Jimmie Åkesson frågade också statsministern hur alla som väntas komma till Sverige de kommande åren, bland annat till följd av anhöriginvandring, ska få jobb och bostad? Något svar på detta fick han egentligen inte. 

Anna Kinberg Batra (M) talade om poliskrisen och pekade återigen ut jobben, integrationen och tryggheten som de viktigaste frågorna inför valet nästa år. Statsministern kontrade med att ifrågasätta hur detta ska finansieras med hänvisning till Moderaternas föreslagna skattesänkningar.

”Under alliansen minskade utsläppen”

Annie Lööf (C) gav sig på regeringen för att ha misslyckats med klimatpolitiken. Under alliansens regeringsår minskade utsläppen, nu ökar de, dundrade Annie Lööf med udden riktad mot framför allt Miljöpartiet. 

Men Isabella Lövin (MP) svarade med att angripa Centerpartiet för att det säger nej till den flygskatt regeringen vill införa. En flygskatt som ska göra att flyget bär sina klimatkostnader, enligt regeringen, men som enligt Centerledaren mest handlar om ”symbolpolitik”.

Vill ha sex timmars arbetsdag

Jonas Sjöstedt (V) pratade om ojämlikhet och klassklyftor, men uppmanade också Stefan Löfven att säga ja till hans förslag om sex timmars arbetsdag.

Men Löfven ville inte haka på utan svarade att det är en uppgift för arbetsmarknadens parter. Det ser alltså inte ut som att Sjöstedt kommer att få något gehör inom regeringen för en arbetstidsförkortning. 

Andreas Carlson (KD) som vikarierar för partiledaren Ebba Busch Thor lyfte partiets senaste förslag om att helt ta bort skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer. Stefan Löfven ifrågasatte hur detta påverkas av Moderaternas förslag att sänka skatten ytterligare för löntagare. På detta fick han inget svar.

Ingen emot kameraövervakning

Statsministerns anförande handlade mycket om terror och kampen mot brottsligheten. Samtidigt som debatten pågick presenterade regeringen ett förslag om att ge polisen rätt att använda kameraövervakning utan att detta prövas av någon annan myndighet, till exempel länsstyrelsen.

Inte någon i debatten ifrågasatte eller kritiserade detta förslag, vilket ger en tydlig bild av läget i svensk politik idag. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.