Konsumentvägledaren Christine Fransholm förklarar hur utomeuropeiska företag, däribland Tesla, försöker undvika svensk lag och hävda att deras egna avtal väger tyngre. Hon förklarar också varför Tesla hamnat på Råd & Röns svarta lista och hur man ska agera som konsument när något blivit fel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tesla hävdar att deras avtal väger tyngre än svensk lag. I videon: Så skyddar du dig som konsument – och därför är Tesla på svarta listan. Foto: SVT

Tesla bröt avtal – vägrade betala 2 500 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Teslan blev försenad, köparen drog sig ur och köpet hävdes.

Men elbilsjätten vägrade betala tillbaka handpenningen på 2 500 kronor. Det är ett exempel på när Tesla ansett att deras egna avtal väger tyngre än svensk lag.

– Det är inte helt ovanligt att företag från utanför Europa inte vill följa svensk lagstiftning, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Våren 2022 besökte en köpare som vill vara anonym Teslas visningsrum i Göteborg. Han ville köpa en Tesla Model Y, men bara om den hann komma i god tid innan elbilsbonusen sänktes. Han försäkrades både där i lokalen och via mejl om att den skulle levereras i maj eller som senast den första veckan i juni.

Men när den avtalade leveransen närmade sig fick han ett mejl om att bilen inte skulle komma förrän i oktober.

– Då kontaktade jag dem direkt och sade att jag ville häva köpet, säger köparen till SVT.

”Du har ju skrivit på”

Det gick till slut, men handpenningen höll de inne med.

– Jag pratade med någon som läste avtalet innantill, “du har ju skrivit på det här”. De hävdade att de hade rätt att behålla beställningskostnaden, men jag vet att det inte stämmer så jag sade att jag skulle anmäla det till ARN, säger köparen.

Bara någon dag efter att anmälan kommit in till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, ringde någon från Tesla upp och handpenningen betalades tillbaka.

Och det är inte ovanligt att företag försöker hävda att deras egna avtal står över lagen.

– Många företag anser att de har egna garantivillkor, och tror att de är tillräckliga. Men det är de inte, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Sveriges konsumenter äger tidningen Råd & Rön. Tesla har hamnat på tidningens ”svarta lista” över företag som brutit mot konsumentlagstiftningen. Hör varför i videon.

Hur ska man göra om man hamnar i klinch med stora företag? Hör konsumentvägledaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.