Thomas Hammarberg om tiggeriförbud: ”Ett dramatiskt avsteg från vår syn på mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Hammarberg, Europarådets före detta kommissionär för mänskliga rättigheter, reagerar i onsdagens Aktuellt på regeringens förre nationella tiggerisamordnare Martin Valfridssons nya hållning att vilja införa ett tiggeriförbud.

Martin Valfridsson har, från att tidigare ha motsatt sig ett tiggeriförbud, nu svängt i frågan. Ett förbud, menar han, är den enda vägen framåt för att råda bot på den misär som tiggeriet innebär.

– Vi kan inte låta det här fortsätta. Det sista vägen framåt jag ser är att kriminalisera själva tiggeriet, säger han i onsdagens Aktuellt.

Sverige möts: Tiggeriförbud

LÄS MER: TV: Filmen som fick tiggerisamordnaren att ändra sig

”Ett principställningstagande”

Men Thomas Hammarberg, Europarådets före detta kommissionär för mänskliga rättigheter, håller inte med om att kriminalisering är rätt väg att gå.

– Det är ett oerhört steg. Det är ett principställningstagande som jag menar är ett dramatiskt avsteg från vår syn på mänskliga rättigheter.

Han menar att ett tiggeriförbud skulle före med sig allvarliga följer för de utsatta människor som tigger.

– De skulle stigmatiseras, här och i hemländerna, Rumänien och Bulgarien. Det handlar om människor som är så illa utsatta redan från början, som gått igenom så mycket genom historien – Förintelsen, slaveriet i Rumänien. Att vi ytterligare skulle utsätta den här gruppen som redan utsatts för så mycket diskriminering, det är för mig en väldigt främmande tanke. Det är dessutom ineffektivt.

Martin Valfridsson, ligger det någonting i det?

– Jag tycker inte det. Vi håller på att skapa parallellsamhällen där människor lever helt utanför vårt välfärdssystem, utan laglig möjlighet till försörjning. Vi ser föräldrar lämna sina barn för att komma till Sverige. Jag ser att vi måste göra någonting.

LÄS MER: Vi svälter ihjäl om vi inte får fortsätta tigga

”Fokus på orsakerna”

Vad säger du Thomas Hammarberg, är inte det som pågår nu ovärdigt?

– Det ovärdiga är den behandling som de utsätts för, det som har pressat dem in i att tigga. Vi ska inte fokusera på människorna, vi ska fokusera på orsakerna till att de kommer hit, orsakerna till att de far så illa i hemländerna, säger han och får medhåll av Martin Valfridsson.

– Det är vi rörande överens om. Vi måste bli bättre på att bekämpa utsattheten och fattigdomen för de här grupperna, ge dem jobb i Sverige eller bekämpa fattigdomen i hemländerna. Men samtidigt ska man se att Sverige fram till 1982 hade ett nationellt tiggeriförbud. Vi lever just nu i en historisk parentes. Många av våra andra grannländer, till exempel Danmark, har tiggeriförbud.

Martin Valfridsson tillägger att det viktiga inte är att straffa eller bötesbelägga den som tigger, utan att ett förbud möjliggör för polis och ordningspersonal att avlägsna den som tigger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet