I början av september kom beskedet – den automatiska uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt pausas i nästa års budget. Anledningen är det ekonomiska läget.
Kort sagt blir det ingen skattesänkning för höginkomsttagare. Något som har fått flera borgerliga politiker och opinionsbildare att reagera och kritisera regeringen för att bedriva ”sossepolitik”.
Bland kritikerna finns bland andra Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor, Timbros vd Benjamin Dousa och Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson.
”Slår hårdare mot stockholmarna”
Iréne Svenonius, oppositionsregionråd i Stockholm, hör även hon till de upprörda:
– Jag blev oerhört besviken på att brytpunkten inte höjs. Den betyder oerhört mycket, inte minst för alla som bor i storstaden, säger hon i Politikbyrån och fortsätter:
– Den här skatten slår mycket hårdare mot stockholmarna.
Iréne Svenonious tycker dock att hennes kritik inte ska ses som ett påhopp på Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson (M), trots att den kommer från en så pass namnkunnig moderat.
– Jag ser det inte som ett hårt slag mot varken Ulf Kristersson eller mot regeringen. Jag ser det som en framförd synpunkt på vad som krävs av ytterligare reformer de kommande åren. Det här är en påminnelse.
Ulf Adelsohn: ”Måste kompromissa”
Den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn säger till Politikbyrån att han förstår kritiken mot att brytpunkten inte höjs, eftersom skattesänkningar är en del av Moderaternas själ.
– Det är berättigad kritik, eftersom beslutet strider mot partiets politik, men man måste kompromissa. Brytpunkten är en viktig fråga som man har tvingats släppa, säger han och fortsätter:
– När man är i opposition behöver man inte kompromissa, utan kan driva sin egen linje hela tiden. I en flerpartiregering måste man kompromissa. Då dyker det upp saker som strider mot partiets gamla traditionella linje. Då blir folk irriterade och protesterar. Så är det. Det är en del av politikens vardag.