Det kan ta flera dagar för barn att ställa om dygnsrytmen. Foto: TT

Tidsomställningen svår för barn

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går vi över till vintertid och många ser fram emot att få sova en extra timme. Men är man förälder blir övergången kanske inte lika njutbar som man hoppas på.

– Det är jätteproblematiskt för barn att hantera den här situationen, säger sömnforskaren Christian Benedict.

Medan vi vuxna njuter av en extra timme på morgonen så tar det längre tid för barn att ställa om till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter.

– De kan inte utnyttja det i samma utsträckning, det tar några dagar längre för barn att anpassa sig, säger sömnforskaren Christian Benedict.

För oss vuxna är problemet snarare att vi blir av med en timmes dagsljus på eftermiddagen.

– Generellt sett tror jag att det här med vintertid inte är så problematisk. Men ett problem är att vi inte får så mycket dagsljus och det är jätteviktigt för kroppens inre klocka. Vi befinner oss ganska mycket inomhus så det blir en utmaning.

Värre med sommartid

Istället är det övergången till sommartid som brukar påverka kroppen mer. Till exempel drabbas cirka fem procent fler av hjärtinfarkt under den första veckan efter omställningen, enligt en studie från Karolinska institutet.

Men någon drastisk påverkan på kroppen ser vi inte nu vid övergången till vintertid.

– Det är ganska bekvämt på morgonen, säger Christian Benedict.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.