Lia Larsson med trenden #womeninmalefields.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lia Larsson berätta mer om varför hon delade sitt klipp under hashtagen womeninmalefields. Foto: TikTok & SVT

TikTok-trenden: Kvinnor delar hur de behandlats dåligt av män

Uppdaterad
Publicerad

Hashtaggen #womeninmalefields trendar just nu på TikTok. Kvinnor delar med sig av hur de blivit dåligt behandlade av män – men beskrivet i ombytta roller. Artisten Lia Larsson är en av många kvinnor som delat en video.

– Man får mycket hjärtan och kärlek, säger artisten.

I dag, den 25 november, är ”Orange Day.” En dag som FN startat för att uppmärksamma och stoppa våldet mot kvinnor runt om i världen.

Sedan en tid tillbaka har kvinnor delat med sig av hur de blivit behandlade av män under hashtaggen #womeninmalefields på TikTok.

Bland andra har artisten Lia Larsson delat med sig av ett klipp där hon skriver ”han satt på golvet, grät och hade panikångest så jag kastade både Xbox dosa och headset på honom för att han skulle bli tyst...”

– Det är många som inte sett trenden som bara: ”har hon gjort det här?” Då måste jag förklara mig att ”nej, det är bakvänt.”

Möts av stöd

I kommentarsfältet har hon även fått ta emot hjärtan och stärkande kommentarer.

– Folk stöttar och säger att ”jag kommer alltid vara på din sida Lia.”

Lia Larsson berättar även att hon valt att dela med sig av klippet till sina yngre följare för att lyfta att vem som helst kan bli utsatt för det hon utsattes för.

– När jag själv var liten tänkte jag om de jag såg upp till att ”Gud, de har inga bekymmer.”

Motreaktion

Trenden har också skapat en motreaktion där män reagerat med hashtagen #meninfemalefields.

Bland annat har killar postat videor och delat med sig av situationer som: ”hon frågade vad som var fel och jag svarade 'inget´” och ”hon konfronterade mig om att jag ljög för henne, så jag grät och ljög ännu mer (jag är offret).”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.