Det politiska läget i regeringsfrågan är fortfarande lika låst som på valdagen. Inga partier har hittills varit beredda att rucka på sina ståndpunkter. Det innebär att man inte ska ha alltför stora förväntningar på att Stefan Löfven plötsligt ska kunna luckra upp de låsningar som finns.
Allra längst på måndagen gick Liberalernas partiledare Jan Björklund som började tala om nästa talmansrunda redan innan Stefan Löfven ens fått sitt sonderingsuppdrag.
Lööf och Björklund hindrar
Varken Jan Björklund eller Centerpartiets Annie Lööf verkar vara det minsta intresserade av att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, trots att de i helgen effektivt satte stopp för Ulf Kristerssons försök att bli statsminister.
Håller de fast vid detta under Löfvens hela sonderingsuppdrag tvingas också han gå tillbaka till talmannen och meddela att han misslyckats.
Annie Lööf och Jan Björklund vill visserligen stoppa Sverigedemokraternas politiska inflytande, men är inte beredda att själva ta steget och ingå ett blocköverskridande samarbete för att förhindra just detta.
Samlingsregering ovanlig
I stället vill de att Socialdemokraterna och Moderaterna på något sätt ska börja samarbeta. Annie Lööf talar gärna om en samlingsregering, men en sådan har Sverige bara haft under andra världskriget. Att riksdagens partier inte kan komma överens om vem som ska vara statsminister kan knappast betecknas som ett nationellt krisläge.
Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna är heller det minsta intresserade av att börja samarbeta eller sitta i en samlingsregering. En sådan konstellation skulle för dem riskera betydande väljarförluster till partier som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson är beredda att ta den risken.
Pressen ökar på Lööf och Björklund
Att Annie Lööf och Jan Björklund ändå driver dessa förslag har främst två förklaringar. De slipper själva fatta de avgörande besluten och andra partier riskerar att bli de stora förlorarna.
Pressen kommer nu att öka på både Annie Lööf och Jan Björklund att på något sätt samarbeta med Socialdemokraterna. Stefan Löfven kom med nya inviter till Centerpartiet och Liberalerna på måndagen, samtidigt som han underströk att alla partier ska känna sig som vinnare i ett samarbete.
Trots detta fortsätter Annie Lööf och Jan Björklund att stänga dörren till Stefan Löfven. I stället fortsätter de att föreslå mer eller mindre orealistiska regeringsförslag.
Mitten måste välja
Som mandatfördelningen ser ut i riksdagen måste de till slut ändå välja mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven. Några andra realistiska alternativ finns inte.
Stefan Löfven har nu två veckor på sig för att klara sitt sonderingsuppdrag. Om en vecka ska han lämna en första lägesrapport. Men av de besked som Annie Lööf och Jan Björklund lämnat idag ser han inte ut att ha några större förutsättningar att lyckas.
Därmed kan även denna sonderingsrunda sluta med att den tilltänkte statsministerkandidaten tvingas återvända till talmannen med svansen mellan benen och meddela att han inte kan bilda någon ny regering.
Kan ta lång tid
I så fall lär ytterligare sonderingsuppdrag följa, och hur lång tid denna process kan ta vågar nog ingen svara på idag.
Faktum är att grundlagen inte innehåller några som helst tidsgränser för vare sig sonderingsuppdrag eller regeringsbildning. Det enda som föreskrivs är att efter fyra misslyckade statsministeromröstningar ska det utlysas ett extra val. Men om ingen tilltänkt statsministerkandidat vågar få sitt mandat prövat i en omröstning i riksdagen saknar denna paragraf betydelse.
Det kan alltså ta lång tid för Sverige att få en ny regering. Räkna dock med att trycket kommer att öka på de politiska partierna att göra upp ju längre den här processen pågår. Visst, det är ett komplicerat parlamentariskt läge, men trots detta förväntar sig väljarna att partierna ska kunna hantera valresultatet.