”Jag är i grunden en positiv person men ett så här positivt utfall hade jag inte vågat räkna med”, säger kriminalinspektör Lars Bröms om satsningen på de pensionerade poliserna. Foto: Johan Nilsson/TT

Tillbaka till brottsplatsen – pensionerade poliser välkommen resurs

Uppdaterad
Publicerad

I hela Sverige används nu pensionerade poliser för att förstärka den hårt ansträngda polisverksamheten. Närmare ett hundratal ”seniorpoliser” tjänstgör nu i landets sju polisregioner, visar SVT Nyheters kartläggning.

– Vi ser en ökning bland poliser som vill fortsätta att arbeta efter att de fyllt 67 år och då får de en tidsbegränsad anställning, säger Emma Höglund, tillförordnad HR-chef i polisregion väst.

I polisregion Väst som anställt pensionerade poliser sedan flera år tillbaka tjänstgör för närvarande ett tjugotal. En del är timanställda och en del har tidsbegränsade anställningar.

Enligt Emma Höglund har intresset för att fortsätta jobba efter pensionen ökat. I Sveriges sju polisregioner tjänstgör för närvarande sammanlagt närmare hundra pensionerade poliser. Det rör sig om mellan fem och 20 ”seniorpoliser” i varje polisregion.

– Just nu har vi ett 15-tal timanställda i hela regionen. De arbetar främst med utredningar av mängdbrott, säger Johan Kockum, kommunikationschef i polisregion Mitt som omfattar Västmanland, Gävleborg och Uppsala län.

Även regionerna Nord och Öst har ett 15-tal pensionerade poliser vardera på sina lönelistor.

– De kommer in på timmar vid behov och jobbar i utredningsverksamheten med bland annat grova brott, säger HR-chefen i polisregion Öst, Charlotte Lundgren.

Även poliser som slutat i förtid återvänder

I Dalarna som tillhör polisregion Mitt tillsammans med Örebro och Värmland har man förutom tre pensionärer i verksamheten även återanställt fem poliser som slutat i förtid men nu återvänder till polismyndigheten.

I Värmland tjänstgör en förunderundersökningsledare på ett längre kontrakt medan ett tiotal är timanställda för att framförallt arbeta i arrest-verksamheten.

I Örebro jobbar just nu tre rutinerade poliser bland annat med att bedöma utredningsläget på olika ärenden. Även i polisregion Syd välkomnar man poliser som sagt upp sig i förtid men vill komma tillbaka.

Det sker dock ingen direkt rekrytering av dem, enligt Ewa-Gun Westford, presstalesperson i region Syd. Fem pensionerade poliser arbetar för närvarande med utredningar av grova brott i Skåne. Det handlar om dödligt våld och grovt våld som kan leda till döden, bland annat sprängningar.

Överraskande positivt resultat i Stockholm

Sist ut att återanställa sina mest erfarna tidigare medarbetare var region Stockholm där tio utredare av grova brott började jobba på nytt i mars. På kort tid har de utrett 15 ärenden, bland annat grova våldtäkter och mordförsök, som förväntas leda till åtal.

Ett resultat som även överraskat polisen själv.

– Jag är i grunden en positiv person men ett så här positivt utfall hade jag inte vågat räkna med, säger kriminalinspektör Lars Bröms som är ansvarig för gruppen som kommer att utökas med ytterligare fyra pensionärer i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.