Totalt ansökte 163.000 personer om asyl i Sverige förra året. Regeringen räknar nu med att en stor del av dessa kommer att utvisas. Inrikesminister Anders Ygeman bekräftar för SVT Nyheter att det kan röra sig om så många som 80.000 personer de närmaste åren.
Regeringen har gett i uppdrag till Migrationsverket och polisen att förbereda utvisningarna. Enligt Dagens Industri kommer chartrade plan att användas.
– Jag tror vi får se mer av chartrade flygplan, framför allt i EU-regi, säger Anders Ygeman.
Tidigare har främst reguljärflyg med personal från Kriminalvården använts.
Använda tvång
Till SVT Nyheter säger Anders Ygeman att de som inte får stanna i Sverige i första hand ska återvända frivilligt.
– Det handlar om att motivera människor och vara beredd att hjälp till med återvändandet men ytterst måste vi vara beredda att använda tvång, säger inrikesministern.
– Jag tror det är en stor utmaning. Jag tror att vi får arbeta väldigt mycket med rutinerna och hur vi kan få logistiken att fungera, säger han.
Slå mot arbetsgivare
För att locka flera att återvända ska så kallade återvändarbidrag användas. Anders Ygeman tror dock att många kommer att stanna i landet trots avslag på ansökan om asyl.
– Det finns en betydande risk. Därför måste vi göra det så svårt som möjligt: i logistiken när man fått ett besked att man inte får stanna, men också slå mot de arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft, och den utsatta situation som människor befinner sig i, så det blir så olönsamt som möjligt att stanna kvar illegalt, säger inrikesministern.
Mer till gränspolisen
Uppdraget om utvisningarna är formulerat i så kallade regleringsbrev till polisen och Migrationsverket. Dessutom förs samtal med de båda myndigheterna.
– Den stora ökningen kommer nog först om ett år, i takt med att Migrationsverket fattar beslut om asylprövningen, säger Anders Ygeman till TT.
Vad utvisningarna kommer att kosta vet han inte.
– Det görs löpande, men jag har i dagsläget ingen uppfattning, säger Anders Ygeman.
Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, förklarar att polisen kommer att behöva mer resurser. Polismyndigheten har just lämnat en skrivelse till regeringen om extra resurser för flyktingströmmen till Sverige.
– I dag jobbar omkring 1.000 poliser inom gränspolisen, de flesta jobbar med gränskontroll och verkställighet av utvisningar. Vi kommer nog att behöva fördubbla dessa, säger Patrik Engström.