Barnrättsorganisationen Ecpat Sverige får varje år in tusentals tips på misstänkta barnpornografibrott via en webbaserad tipstjänst. En viss del av tipsen handlar om till synes oskyldiga bilder som publicerats i sexuella kontexter. Foto: Privat/TT Izabelle Nordfjell

Tipsen: Tänk på det här när du lägger ut bilder på ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste kvartalet har Facebook tagit bort 8,7 miljoner bilder där barn riskerar att exploateras. Men vad kan du som förälder göra för att skydda ditt barn? Vi pratade med Josefin Hagström, sociala medierexpert på Ecpat International.

– Barnen i dag föds in i sociala medier och det är upp till oss vuxna att berätta hur de ska hantera dem.

1. Se över inställningarna

– Kontrollera sekretessinställningarna både för barnets konton och dina egna. Reflektera över om du har stängt eller öppet konto, och se till att posta därefter. Om det är ett öppet konto så kan vem som helst hitta bilderna på en massa olika sätt.

2. Barnets integritet

– När man postar bilder på ett barn ska man tänka på barnets bästa: vet barnet om att det fotograferas? De här bilderna kan också utnyttjas och barnen kan bli exploaterade. Barn kan inte alltid uttryck sig som oss men de har samma rätt till sin integritet. Vi vuxna ska inte publicera sådana bilder på barn.

3. Det finns ingen typisk förövare

– Det kan i en förälders ögon verka oskyldigt, men du vet inte vilka som följer dig. Man ska inte vara superparanoid, men det går inte att känna igen en förövare. Även om du tänker ”jag vet att de inte skulle dela vidare” behöver du vara medveten om riskerna.

4. Prata om det

– Det är viktigt att vi uppmärksammar sociala mediers fantastiska möjligheter men också risker, så att vi ser till att de känner till vad som kan hända och hur de kan hantera en sådan situation. Barn är extremt bra på att dölja hemligheter så gör det till ett naturligt samtal som sker kontinuerligt, fråga inte bara en gång utan två, tre och fyra gånger. För dom finns det ingen skillnad på en offline- eller onlinevärld.

5. Lär dig om apparna

– Vilka appar använder ditt barn? Finns det chattfunktioner, och skriver någon till barn där? Många vuxna kanske känner att de har koll för att de har Facebook, Instagram eller Twitter, men det är knappast Facebook som är det hetaste. Vad livestreamar de, eller vad gör de i en app som till exempel Musical.ly?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.