Tittartombola: Era frågor om kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Hur fungerar kyrkovalet egentligen? Vi har samlat ihop frågor från er tittare – och tagit hjälp av Lisa Lindström i Katarina församling i Stockholm för att få svar.

Söndagen den 19 september är det kyrkoval, både på lokal och nationell nivå. När vi lät er tittare ställa frågor om kyrkovalet i våra sociala medier fanns det många frågetecken. Lisa Lindström, administrativ chef i Katarina församling i Stockholm, svarar på några av dem.

En punkt som skiljer kyrkovalet från andra val är att man röstar på så kallade nomineringsgrupper. De är mer eller mindre kopplade till traditionella partier, och det finns också de som är politiskt obundna. Flera tittare ställde frågor om hur man ska ta reda på vad man vill rösta på.  

kyrkovalet 2021

– Det finns information om nomineringsgrupperna som ställer upp i kyrkovalet i församlingen, i stiftet och på nationell nivå på flera olika ställen. När det gäller församlingen finns det på respektive församlings hemsida, säger Lisa Lindström.

För att rösta krävs ett röstkort, och förtidsröstningen pågår mellan den 6 och 19 september i förtidsröstningslokaler. Där kan också den som tappat sitt röstkort få ett nytt.

En av frågorna som ställts av en tittare är om det är viktigt att rösta även om man inte går i kyrkan?

– Ja, det tycker jag. Kyrkan bedriver ju otroligt mycket socialt arbete, kulturarbete och barn- och ungdomsarbete. Kyrkan är relevant för alla skulle jag säga, säger Lisa Lindström.

Men vem får rösta, och vad har politiken med kyrkan att göra? I videon ger Lisa Lindstöm svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet