Linda- Marie Nillsson lade upp en bikinibild på sin naturliga kropp på Facebook och fick över 70 000 ”likes”. Foto: Scanpix

Hennes bikinibild gillades av 70 000

Uppdaterad
Publicerad

Linda-Marie Nilsson, 20 år, lade upp en bikinibild på sig själv på Facebook som nu fått 72 756 gillamarkeringar. Med bilden vill hon markera att stora kroppar är fina och lika mycket värda som alla andras.

När Linda-Marie begav sig till stranden med sina vänner i veckan, hade hon ingen aning om att den bild på sig själv i bikini som hon lade upp på Facebook samma kväll, skulle väcka så stor uppmärksamhet.

-Det är helt galet, jag kan inte riktigt förstå att det kunde bli så otroligt många reaktioner, säger hon.

Hon har fått 2000 mail och flera tusen kommentarer där folk beundrar henne för att hon vågade lägga upp bilden.

Syftet med bilden

För Linda-Marie är det viktiga hur kroppen fungerar och inte hur den ser ut.

-Jag mår jättebra, jag tränar och äter lagom, säger hon.

Hon berättar att hennes kompisar brukar fotografera sig i bikini på stranden, men att det oftast bara är de smala som lägger upp bilderna på sig själva. Själv tyckte Linda-Marie att det var en fin bild som hon ville ha kvar som ett minne och därför lade hon upp den, egentligen utan någon särskild anledning.

Ändrat inställning till sin kropp

-Jag har alltid behövt försvara min kropp, särskilt under högstadiet hade jag en jobbig tid. När jag började blogga var det extremt många som skrev otrevliga kommentarer, det fick mig att tillslut sluta bry mig, säger hon.

Numera trivs Linda-Marie i sin kropp och accepterar den precis som den är.

-Kroppens form är inte så väsentlig, det insåg jag under gymnasietiden. Det är mycket viktigare vad man kan och har inom sig, anser Linda-Marie.

Dagens kroppsideal

Att kroppsideal och ätstörningar är ett stort problem i dagens samhälle håller socionomer med om.

-Vi har i allt högre utsträckning tillgång till så mycket information via veckotidningar, löpsedlar, internet och media som ofta handlar om att bli smal. Temat ”bantning” är ständigt pågående i det offentliga rummet, säger Melinda Degerman, socionom på Öppna tjejverksamheten, Unga Station/Stockholms stadsmission.

Therese Ek Blidberg som också är socionom påpekar att det behövs motvikt.

-Det behövs balans. Alla måste få ta plats och få vara som precis man är.  

”Jag är så glad över att kunna hjälpa andra”

Linda-Marie har fått kommentarer där tjejer är tacksamma över att hon lade upp bikinibilden. De berättar att de förr brukade stanna hemma och låta bli att följa med sina vänner och bada eftersom att de skämts över sina kroppar, men nu har de bestämt sig för att gå ut på stranden redan i morgon.

-Jag hoppas att folk ska våga vara sig själva och inte skämmas för sina kroppar om de är större, det behövs mångfald i allt.  Man ska inte tvinga sig till att vara något som man inte är bara för att man tror att andra ska tycka om en, avslutar Linda- Marie Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.