Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En 13-årig pojke hittades död i ett skogsparti i Hanninge – nu kraftsamlar Björkhagens skola för att möta sorgen. Foto: Henrik Norsell

Björkhagens skola sörjer dödade 13-åringen

Uppdaterad
Publicerad

På Björkhagens skola i Stockholm sörjer lärare och elever sin skolkamrat, en 13-årig pojke som hittades dödad i Haninge i måndags. Skolan erbjuder elever och personal psykologhjälp men försöker också ha så mycket normal verksamhet som möjligt.

– Att vara i rutiner skapar trygghet och stabilitet. Det vet vi av erfarenhet, men det betyder inte att vi negligerar sorgearbetet, säger grundskolechefen Peter Bragner.

13-åringen var anmäld som försvunnen sedan fredagen förra veckan. Han hittades vid 06-tiden på måndagsmorgonen och enligt uppgifter till SVT Nyheter ska han ha blivit skjuten till döds. Vad som ligger bakom pojkens död är fortfarande oklart.

– Det är oerhört tragiskt när ett barn mister livet. Det går inte att beskriva sorgen, säger Peter Bragner, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Skolan är en F-9 skola där de yngsta barnen bara är 6 år gamla. Hur personalen pratar med barnen om vad som hänt ser därför olika ut beroende på årskurs.

– När det handlar om de mindre barnen så vet vi tyvärr av erfarenhet från tidigare att det viktigaste är att möta barnens frågor och inte tvinga in dem i ett sorgearbete. De behöver också få släppa det, springa ut och leka och det är inget fel på det, säger Peter Bragner.

Föräldrar nattvandrar

Efter beskedet på tisdagskvällen nattvandrade skolans föräldraförening i Björkhagen.

– Det är fruktansvärt, det är svårt att sätta ord på känslan, säger Stina Billinger som är ordförande i föräldraföreningen i Björkhagens skola.

Nattvandringarna kommer att fortsätta att göra det de kommande dagarna.

– Det kommer att vara många unga i området som behöver extra vuxna, säger Stina Billinger.

”Ett område i sorg”

Stina Billinger berättar att det inte var någon rädsla i området under nattvandringen, utan värme och sorg.

– Det är fint i den fruktansvärda situationen att se vilket engagemang som finns för ungdomar här, säger hon och fortsätter:

– Vi är ett område i sorg, men vi är också väldigt samlade och beslutsamma om att det är vi som äger utvecklingen och vi får jobba ännu hårdare med att ta hand om varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.