Under ett år tvingades elva rumänska kvinnor att prostituera sig i Göteborg. Kvinnorna vittnade i tingsrätten om hur de lurats till Sverige i tron att de skulle tjäna pengar, men i stället tvingades de att sälja sex i Rosenlund. Vinsten gick direkt till de sex hallickarna, som i maj dömdes till fängelse mellan tre till sex års fängelse.
Endast två av de sex åtalade dömdes dock för människohandel. De övriga fyra dömdes för koppleri till fyra och ett halvt respektive tre års fängelse. Både samtliga av männen och kammaråklagare Thomas Eliasson överklagade domarna. Åklagaren vill nu att samtliga åtalade ska dömas för människohandel.
-Eftersom det är en organiserad verksamhet och det är samma män som sysslar med detta, tycker vi att helheten ska bedömas som människohandel, säger Thomas Eliasson till SVT och menar samtidigt att den existerande lagstiftningen gör det svårt att få folk dömda för just människohandel. Ofta har domen ändrats till koppleri i nästa instans.
21 miljoner sexslavar
Internationella arbetsorganisationen ILO har uppskattat att sammanlagt 20, 9 miljoner människor i världen faller offer för människohandel.
-Hur kan det finnas en efterfrågan för 21 miljoner sexslavar i världen, frågade sig journalisten och dokumentärfilmaren Nadia Dyberg i SVT:s Gomorron Sverige på måndagsmorgonen.
Nadia Dyberg arbetar just nu med en dokumentär om trafficking och pekar på tre faktorer för att kunna bekämpa människohandeln.
-Ett, det krävs att man ska göra det dyrt för dem att köpa och sälja människor. De gör det för att tjäna pengar, därför bör man beslagta deras tillgångar och även höja straffen. Nummer två är att hjälpa offren, hitta skyddade boenden och hjälpa dem bygga upp sina liv. Nummer tre är att den breda allmänheten måste förstå för vad det här handlar om, prostitution och hela den pornografiska industrin handlar till stor del om trasiga människor som utnyttjas.
Strategiplan
Enligt SVT:s korrespondent i Bryssel, Johanna Bäckström Lerneby är traffickingfrågorna prioriterade inom EU och den ansvariga EU-kommissionären, svenska Cecilia Malmström, kom med en ny strategiplan för en månad sedan.
-Strategiplanen går i korthet ut på att man ska samordna lagstiftningen i de olika länderna, så att man ska bedöma trafficking på samma sätt. Man planerar även att gå ut med en stor informationskampanj så att såväl som polis, socialtjänst och vanliga medborgare ska kunna känna igen människohandel när man möter den, säger Johanna Bäckström Lerneby till Gomorron Sverige.