• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mannen inledde en sexuell relation med flickan när hon var 13 år Foto: SVT / TT

Polisen hittade inte tränaren som misstänktes för sexbrott – nu går han fri

Uppdaterad
Publicerad

En man som misstänks för grova sexualbrott mot sin då 13-åriga elev slipper rättegång. Han har lyckats hålla sig gömd så länge att preskriptionstiden har hunnit gå ut.

– Hon befinner sig i kris, säger Susanna Cleve, målsägandebiträde för flickan.

Den misstänkta mannen var både flickans idrottstränare och lärare i flera ämnen när de inledde en sexuell relation. Enligt flickan ska hon då ha varit 13 år gammal. Men mannen säger i förhör med polisen att hon var 15 år.

Mannen, som i dag är i 50-årsåldern, åtalades i mars för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Gick fri vid midnatt

Anmälan mot mannen upprättades förra året, då målsäganden var 27 år. Åtalet väcktes i mars i år. Både tingsrätten och polisen skickade stämningsmän för att delge den misstänkte om åtalet som väckts mot honom, men då var mannen försvunnen.

I maj skulle rättegången ha hållits. Men mannen dök aldrig upp, och har hållit sig gömd sedan dess.

– Det finns ingen som vet var han är. Han är inte kontaktbar, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Vid midnatt, natten mellan söndag och måndag, preskriberades fallet.

Tiden gäller från och med 18 år

Hur lång preskriptionstid ett brott har bestäms utifrån brottets maxstraff. Allvarliga brott har längre preskriptionstid.

För sexualbrott mot barn börjar tiden gälla från och med att personen fyller 18 år, även om brotten har begåtts mycket tidigare än så. I det här fallet innebär det alltså att måndagen den 12 juni, målsägandens 28-årsdag, markerar dagen då preskriptionstiden har gått ut.

– I det här fallet ställs det på sin spets. Utan rättegång blir den misstänkte mannen nu dömd av allmänheten utan en rättslig prövning och målsägande mister även hon sin upprättelse, säger åklagare Markus Hankkio.

Målsägandebiträde Susanna Cleve understryker att preskriptionstiden innebär att mannen i princip går fri.

– Han kommer inte dömas för de här brotten som han dessutom har erkänt. Han kommer dessutom att kunna söka jobb inom läraryrket och fortsätta vara idrottsledare utan att det syns i några offentliga belastningsregister.

”Ett fall är ett fall för mycket”

Åklagaren vid Citykammaren, Alexandra Bopp. Foto: SVT

Alexandra Bopp, åklagare vid Citykammaren i Stockholm, har arbetat i flera år med sexualbrott mot barn. Hon har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Svårigheten med dessa typer av brott är det kan ha gått lång tid från dess att brotten utförs till att det ska göras en utredning, vilket också försvårar bevisläget, säger hon.

I många av liknande fall begås brottet av en person som är i ett maktövertag. Den drabbades har en beroendeställning till den anklagade som gör att det svårt att berätta innan man är vuxen, säger Alexandra Bopp.

– Ett av dessa fall är ett för mycket. Jag ser ingen nackdel med att ha längre preskripstionstid för sexualbrotten, speciellt mot barn. De här brotten får så stora konsekvenser för brottsoffren, och är oerhörda kränkningar. Det skulle vara en tydlig markering att det är allvarliga brott, menar hon.

Får ingen upprättelse

Den åtalade mannen går nu, i rättslig mening, fri. Han kan inte längre åtalas eller dömas för de misstänkta brotten.

För flickan betyder det också att hon inte kommer att få någon upprättelse för det hon har utsatts för.

Kommer målsägande att kunna gå vidare?

– Vi får se hur hennes liv kommer gestalta sig, men hon är förtvivlad, säger Susanna Cleve.

SVT har sökt mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.