Maria Ågren fick i samband med att förundersökningen inleddes sluta från sin tjänst som generaldirektör för Transportstyrelsen  – men hamnade efter det som många andra på regeringskansliet. Foto: TT

Transportstyrelsens före detta chef Maria Ågren har omplacerats till regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

Maria Ågren fick sluta som generaldirektör från Transportstyrelsen i samband med att Säpo inledde förundersökning kring IT-skandalen. Hon är samtidigt bara en i raden av direktörer och statliga chefer som petats från sina jobb – och i stället placerats på regeringskansliet, eller ”elefantkyrkogården” som det också kallas.

I sin roll som generaldirektör för Transportstyrelsen uppges Maria Ågren ha undertecknat beslut om att göra avsteg från gällande lagstiftning och myndighetens riktlinjer för åtkomst till system och servrar.

LÄS MER: Maria Ågren röjde sekretessbelagda uppgifter

IT-skandalen

Maria Ågren fick i samband med att förundersökningen inleddes sluta från sin tjänst som generaldirektör för Transportstyrelsen  – men hamnade efter det som många andra på regeringskansliet.

Lön till 2021

Maria Ågren behåller där samma lön på 115.200 kronor i månaden till dess att hennes kontrakt löper ut 2021.

LÄS MER: Maria Ågren får lön som vanligt

Regeringen beslutade dock att begära att Maria Ågren ska avskedas från sin tjänst som generaldirektör på regeringskansliet. Begäran kom in till Statens ansvarsnämnd i tisdags och då kan kontraktet upphöra i förtid. Fram till beslutet är fattat i september är hon generaldirektör på regeringskansliet.

Gällande fallskärm blir det då en fråga för nämnden.

Kallas ”elefantkyrkogården”

Regeringskansliet ges ibland öknamnet ”elefantkyrkogården” – en plats där tidigare tungviktare inom den svenska myndighetssfären och politiken placeras för att lite undanskymt fullgöra sitt yrkesverksamma liv, särskilt då många av dem har kontrakt som löper ut efter det att de i offentlig mening tvingats avgå från sina tjänster.

Statliga chefer anställs nämligen med ett förordnande på ett visst antal år. Om regeringen beslutar att en chef inte längre kan fortsätta på sin position, trots att chefen har tid kvar på sitt förordnande, kvarstår ändå ett anställningsansvar. Regeringen kan då välja mellan att betala ut ett avgångsvederlag eller att ge personen nya arbetsuppgifter.

LÄS MER: SVT:s Oskar Jönsson: ”Hemliga källor ledde fram till avslöjandet”

Regeringen sätter dem i arbete

Skälen till att en myndighetschef placeras på ”elefantkyrkogården” varierar. En del hamnar där för att regeringen tycker att de har misskött sitt jobb, andra för att myndigheten omorganiseras, läggs ned eller flyttas.

LÄS MER: Hit skickas de sparkade generaldirektörerna

Väl omplacerade till regeringskansliet får de gamla generaldirektörerna stanna sitt förordnande ut och med samma villkor. Hur lång tiden blir varierar alltså, det kan handla om allt från enstaka månader till mer än fem år.

Under denna tid ska de stå beredda att ta sig an de arbetsuppgifter regeringen finner lämpliga. Oftast handlar det om att ansvara för olika utredningar eller på annat sätt bistå ministrar och andra tjänstemän med sin kunskap.

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

Nästan 10 miljoner om året

Enligt SVT Nyheters kartläggning sitter i dag sju forna generaldirektörer på regeringskansliet med fasta tjänster samt en tidigare rektor. Tillsammans tjänar de alla 9.956.400 kronor årligen.

Högst avlönad är Anders Hamsten, tidigare rektor för Karolinska institutet, och Harriet Wallberg, även hon tidigare på Karolinska institutet då som både rektor och Universitetslektor.

Harriet Wallbergs kontrakt löper till och med 2020 medans Anders Hamsten har gällande kontrakt till och med 2018. Båda entledigades från sina poster till följd av sin medverkan i rekryteringen av den skandalomsusade kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet