Maria Ågren frågas ut i Konstitutionsutskottet i mars 2018. Foto: Sören Andersson/TT

Fel att avskeda Maria Ågren

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel att avskeda Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren från Regeringskansliet, slår Arbetsdomstolen fast i dag.

Maria Ågren återfår därför sin anställning.

– Det känns skönt att frågan har blivit prövad, säger Maria Ågren.

Hon sparkades från Transportstyrelsen efter att ha fattat beslut om att bryta mot lagen och därmed riskerade hemlig information att komma i orätta händer.

Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet från Regeringskansliet där Maria Ågren placerades efter hon fick gå från Transportstyrelsen.

– Maria Ågren får tillbaka sin tjänst som generaldirektör på Regeringskansliet med start från i dag, säger målets ordförande Cathrine Lilja Hansson till SVT Nyheter.

IT-skandalen

Enligt AD har Maria Ågren allvarligt brustit i aktsamhet, men inte avsiktligt.

– Jag är nöjd över domstolens beslut. Det känns skönt att frågan har blivit prövad. Hela den här processen har gett mig erfarenheter som jag tar med mig i mitt fortsatta yrkesliv, säger Maria Ågren till SVT Nyheter.

Trots att Maria Ågren får rätt dömer AD inte ut det något skadestånd, vilket hon begärt.

Brott kan inte styrkas

Enligt Arbetsdomstolen har staten inte bevisat att Maria Ågren begått brottet ”vårdslöshet med hemlig uppgift”. Det är inte bevisat att hemliga uppgifter i form av kvalificerade skyddsidentiteter röjts till it-teknikerna.

– Det är inte styrkt att hon begått brott, säger Cathrine Lilja Hansson.

– Det känns bra att domstolen har fattat beslut i den här frågan. Jag valde att få mitt fall prövat av domstol av olika skäl, både för min egen och för andras skull, säger Maria Ågren till SVT.

Avsked från Regeringskansliet

Efter att ha sparkats som generaldirektör för Transportstyrelsen omplacerades Maria Ågren som generaldirektör på Regeringskanslitet, eller ”elefantkyrkogården” som det också kallas, med full lön.

På regeringens begäran utreddes hon av Statens ansvarsnämnd som hösten 2017 beslutar att hon även ska avskedas från tjänsten på Regeringskansliet. Maria Ågrens fackförbund, Sveriges Ingenjörer, stämde staten för avskedet.

”Beslut om avsteg från gällande lagstiftning”

Maria Ågren sparkades som generaldirektör på Transportstyrelsen den 19 januari 2017. Detta efter att hon vid fyra tillfällen beslutat att tillfälligt tillåta undantag från kravet att säkerhetspröva vissa individer som skulle ha tillgång till myndighetens IT-system. Därmed riskerade hemlig information att komma i orätta händer.

Beslut nummer två, undertecknat juli 2015, har följande rubrik. ”Beslut om avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar inför övertagande av drift enligt avtalad startdag”.

Hon bedömdes ha gjort sig skyldig till vårdslöshet med hemlig uppgift och ett strafföreläggande på 70.000 kronor utfärdades, vilket hon erkände. Senare har Maria Ågren ändrat sig och menar nu att hon skrev under strafföreläggandet ”enbart i syfte att undvika massmedial exponering”.

Hade 115 200 kronor i månaden

Maria Ågren hade en månadslön på 115 200 kronor när hon avskedades från sin tjänst som generaldirektör i regeringskansliet. I domen står inget om hantering av eventuell innestående lön. Staten ska betala rättegångskostnader på 1 683 945 kronor plus ränta

Hennes förordnande som generaldirektör på Regeringskansliet löper fram till den 28 februari 2021.

Arbestdomstolen – Dom 15/19

”Vid en sammantagen bedömning finner Arbetsdomstolen att Maria Ågren – trots den allvarliga kritik som kan riktas mot hennes agerande som generaldirektör för Transportstyrelsen – inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Hon kan inte anses som uppenbarligen olämplig att inneha anställning som generaldirektör i Regeringskansliet. Det har därmed inte funnits laga grund för avskedandet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet