vänster: mobiltelefon med instagramflöde, mitten: reporter kajsa, höger: screenshot av meddelande från instagram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Instagram inför tonårskonton och ger föräldrar större insyn. Foto: Storyblocks & Meta/Instagram

Tre förändringar: Så blir nya Instagram för tonåringar

Uppdaterad
Publicerad

Instagram och andra sociala medier har pressats hårt om hur de garanterar barn och ungas säkerhet online.

Nu har Meta meddelat att de inför ”tonårskonton” på Instagram, med striktare inställningar och mer insyn för föräldrar.

På tisdagen meddelade Meta, som äger Instagram, att plattformen inför så kallade ”tonårskonton”. Syftet är att skydda barn och unga från skadligt innehåll, minska skärmtiden och ge föräldrar mer insyn i vad deras barn gör och ser på sociala medier.

Bland annat kommer användare under 18 år automatiskt få privata konton, de kommer inte kunna få meddelanden från personer som de inte följer och de kommer även få notiser efter en timmes surfande på appen.

Förra året stämde 41 stater i USA Meta, och menade att de använder beroendeframkallande funktioner på sina plattformar samtidigt som de exponerar barn för skadligt innehåll.

Om tonårskontona nu kommer att hjälpa, är ännu oklart.

– Som vi har sett när det gäller tonåringar genom historien, i dessa typer av scenarion, så hittar de sätt att komma runt blockeringar, säger sociala medieanalytikern Matt Navarra till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.