Det sker varje år några björnrelaterade incidenter, oftast vid jakt. Det är inte lika vanligt att en björn går till attack mot skogsbesökare som till exempel bärplockare och liknande, där risken för en björnattack är ytterst liten.
– Björnen vill inte träffa oss människor. Skulle man stöta på en björn i skogen så har den förmodligen redan koll på oss och drar sig därifrån, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert vid WWF.
Om en björn trots allt går till anfall så är det oftast ett så kallat skenangrepp där björnen vänder strax innan den är framme. Den vill helt enkelt få personen att lämna platsen.
Björnstammen har successivt ökat
I dag finns mellan 2500-3000 björnar i Sverige och antalet har varit stabilt med en långsamt ökande trend.
Rovdjursexpert Benny Gäfvert menar att det finns flera faktorer som påverkar hur många björnangrepp som sker. Bland annat hur många björnar det finns, populationens storlek, jaktmetoder och hur många som jagar är några av dessa.
Då kan en farlig situation uppstå
Precis som med andra djur vill en björnhona skydda sina ungar därför är det klokt att backa undan om man mot förmodan skulle stöta på björnungar ute i skogarna.
– Skulle man råka hamna i mellan en hona och hennes ungar, kan det bli en farlig situation. Skulle man se björnungar men ingen hona då bör man snabbt flytta på sig, säger Jessica Backeryd, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.
I de allra flesta fall där björnar angriper människor rör det sig om en jaktsituation, förklarar hon.
– Ett angrepp sker oftast om björnen blir skadeskjuten och jakthundar är inblandade, eller om en jakthund stör en björn som gått i ide på hösten. En oskadad björn som har hundar efter sig under jakt angriper normalt inte människor, säger Jessica Backeryd.
Hör Benny Gäfvertler lista fler tillfällen där björnattacker är vanligare i klippet ovan.