Bild på 16-åring som dömdes för mordplaner i somras. Och reporter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om hur morduppdrag annonseras ut på sociala medier med löfte om pengar och märkeskläder. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Tredubbling av barn som misstänks för mordplaner

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn under 15 år som misstänks för inblandning i mordplaner har mer än tredubblats sen förra året. Och rekryteringen av barntorpederna kan ske på bara några timmar – genom telefonen.

– Min bild är att det är en medveten strategi från våra kriminella nätverk. Det är oerhört effektivt och brutalt, säger Hanna Paradis på Nationella operativa avdelningen, Noa.

Nya siffror från Åklagarmyndigheten visar att 93 barn under 15 år misstänks för inblandning i mordplaner, som bland annat mord, medhjälp till mord, eller försök till mord fram till sista juli i år. Motsvarande tidsperiod i fjol var siffran 26.

Den kraftiga ökningen av barntorpeder kan förklaras av att rekryteringen har professionaliserats, enligt polisen. Det som tidigare skedde i bostadsområden, och över längre tidsperiod, sker idag digitalt och mycket snabbare.

Det kan gå några få timmar från att morduppdrag läggs ut till att brott begås, enligt åklagaren Lisa Dos Santos som jobbar mot grov organiserad brottslighet.

– Mitt svar är enkelt, nej, nej, nej, barn ska inte ha dessa appar. Föräldrar måste ta ett mycket större ansvar för mobilerna.

Mordchattar

Kriminella nätverk kan nå i princip vilken ungdom som helst som är med i de här forumen, enligt Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelsen Frigg på Nationella operativa avdelningen, Noa.

– Det gör också att ungdomar kan ta på sig uppdrag och rekryteras av nätverk när de sitter inom hemmets fyra väggar.

Dödslistor, där namn på personer uppges tillsammans med en prislapp på upp till en miljon kronor i ersättning, cirkulerar på såväl sociala medier som i krypterade tjänster som Telegram.

– Man kan tycka att det är stora summor pengar, men den risken som man utsätter sig för, den måltavla man blir och ens familj blir, det kommer finnas med hela ens liv. I det sammanhanget är det inte så mycket pengar, säger Paradis.

”En jobbpool”

Enligt åklagaren Lisa Dos Santos så är det allt vanligare att ungdomar tar sig an uppdrag utan att känna vare sig beställaren eller måltavlan.

– Det är som en slags jobbpool. Det är klart att en stökig social bakgrund ofta är vanligt förekommande, men vi ser också vanliga ungdomar som har välfungerande vardag, går i skolan, har fritidsaktiviteter och bor hemma. Personer som är helt okända för polisen, säger hon.

Annonserna är enligt polisen olagliga. Och Dos Santos efterlyser att företagen bakom apparna tar större ansvar.

– De har möjliggjort otaliga mord. Jag skulle gärna vilja att man sätter press på de här techjättarna att inte tillåta detta på sina plattformar när så många människoliv går förlorade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.