Fler barn än tidigare väntas gå i simskola utomhus i sommar. Foto: TT

Trenden: Fler simskolor under sommaren

Publicerad

Intresset för att anordna sommarsimskolor är stort. Svenska Livräddningssällskapet har sett en ökning som verkar hålla i sig.

Förra året gick 32 600 barn i sommarsimskola, stöttad av Svenska livräddningssällskapet, SLS. Det var en ökning med 30 procent från 2019. Det är en utveckling man tror kommer hålla i sig också i år. 

- Vi ser att det fortfarande är högt tryck. Mina två senaste samtal var med sommarsimskolor som ska startas upp, säger Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på SLS. 

De ser också att fler föräldrar hört av sig och ställt frågor om var det kommer arrangeras simskolor. 

Fullbokade i förväg

Pandemin tros vara en starkt påverkande faktor. Under våren har många simhallar varit stängda, något som påverkat både skolans simundervisning och föreningars simskolor. 

- Det är väldigt högt tryck på sommarsimskolorna redan nu, och vissa är fulla långt i förväg, säger Jill af Edholm. 

Hon berättar också att det inför årets säsong nyutbildats fler simlärare än vanligt. Förra året gick 25 personer kursen som anordnades tillsammans med Trygg Hansa, i år 38. 

”Träna vattenvana”

En fördel med sommarsimskolor som Jill af Edholm vill trycka på är vikten av att lära sig simma utomhus, i hav och sjöar – med grumligt vatten, dy och sjögräs. Det är nämligen där som en stor del av alla drunkningsolyckor sker. 

- Det man som förälder kan göra med sitt barn är att träna vattenvana med lek - plask, stänk, hopp. Mycket vattenvana kommer genom lek.

Nedan ser du ett klipp med tips från simläraren Jonny Darabant om hur du badar säkert – även som vuxen:

Tre tips för säkrare bad

Lägg undan telefonen – fokus ska vara på ditt barn. 

Var med nere i vattnet – en olycka händer snabbt. 

Aldrig mer än armlängds avstånd till barn som inte kan simma.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.