Hör stationschefen om varför norsjöborna kan känna sig trygga. Foto: SVT

Trots brottsvågen – två av tre poliser utlånade

Uppdaterad
Publicerad

Några av de allra värsta våldsbrotten det senaste året har skett i inlandskommunen Norsjö. En ort med 4 000 invånare och tre poliser – där två av dem nu är utlånade till Skellefteå.

Anders Jonsson är just nu den enda polisen i Norsjö. Han började på sitt nya jobb för ett år sedan – med en rivstart.

– Det blev det. Vi har haft otur med grövre brott. Särskilt med två mord, konstaterar han.

Val 2018 – #dinröst

Den grova brottsvågen börjar förra sommaren när en 33-årig man mördar sin far i Norsjö. Han döms till arton års fängelse. En av fjolårets strängaste domar i hela landet.

Under hösten mördar sedan en 21-årig man en äldre kvinna i ett soprum. Han får fjorton års fängelse. Där pågår nu nya förhandlingar i hovrätten.

Anders Jonssons första år vid Norsjöpolisen innehåller dessutom en bilbrand där lågorna slickar polishusets entré.

Män och unga känner sig trygga

Kommunen gör en trygghetsundersökning strax efter andra mordet. Den visar att särskilt äldre kvinnor i Norsjö känner sig mer otrygga än tidigare.

Män och unga är fortfarande trygga.

– De unga kanske har mer koll på läget, det är ett litet samhälle och de vet vilka personer de ska undvika, säger avdelningschefen för kultur och hälsa, säger Mari-Louise Skoogh, avdelningschef kultur och folkhälsa i Norsjö.

Närpolischef Bo Sandström säger sig aldrig varit med om så mycket frihetsberövade som det senaste året i polisområde Skellefteå där Norsjö ingår.

Hög arbetsbelastning i Skellefteå – lånar från Norsjö

Personalbristen är så svår att två av de tre poliserna i Norsjö lånats ut till Skellefteå. I sommar stängs stationerna i Norsjö, Malå och Skelleftehamn för att klara semesterbemanningen i området.

– Arbetsbelastningen är hög i Skellefteå. Då får vi vara där och hjälpa till. Blir det jobb här kommer en patrull från Skellefteå, säger Anders Jonsson.

I klippet förklarar stationschef Anders Jonsson varför norsjöborna trots brottsvågen kan känna sig trygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet