Kent Ekeroth i riksdagens kammare. Foto: TT

Analys: Trots den friande domen: Ekeroth oönskad i SD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SD-politikern Kent Ekeroth frias från misstankarna om ringa misshandel, men partiet tycks ändå ha tagit sin hand ifrån honom. Trots den friande domen valde han att lämna justitieutskottet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Kent Ekeroth är en av riksdagens mest kontroversiella och skandalomsusade politiker. Sedan han valdes in i riksdagen 2010 har han uppmärksammats i en serie bråk och incidenter. Mest känd är den så kallade järnrörsskandalen, men han har också varit inbegripen i flera uppmärksammade krogbråk.

Den friande domen rör misstankar om ringa misshandel i en krogkö i Stockholm sent en natt. Tingsrätten fällde Kent Ekeroth, medan hovrätten valt att fria honom.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Trots den friande domen har partiledningen stått fast vid kravet att han ska lämna riksdagens justitieutskott.

Blivit persona non grata

Gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson har i en kommentar sagt att Ekeroth ”i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme” inte lever upp till partiets krav. Partiledningen menar också att ”Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren”.

Trots den friande domen är det alltså uppenbart att Kent Ekeroth blivit persona non grata, icke önskad, i sitt eget parti. Även om Kent Ekeroth inte längre, på grund av den friande domen, hotas av uteslutning ur partiet, är det högst oklart vad han ska ägna sig åt i riksdagen fram till valet.

Gruppledaren Mattias Karlssons sågning av Kent Ekeroth efter den friande domen innebär att det är omöjligt att tänka sig att Ekeroth kommer att få några nya tyngre uppdrag för partiet. Politik är en förtroendebransch och partiledaren Jimmie Åkessons ambition är att försöka normalisera bilden av partiet. Detta både för att kunna bredda Sverigedemokraternas väljarbas, men också för att göra Sverigedemokraterna till ett parti som andra riksdagspartier vill samarbeta med.

Konflikten lär fortsätta

Kent Ekeroth har uppenbart insett att hans situation är ohållbar. Han lät meddela att han kommer att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

Ekeroth var länge en viktig politiker för Sverigedemokraterna. Han tillhörde den ursprungliga kärnan i det parti som i valet 2010 lyckades ta sig in i Sveriges riksdag.

Med sin aggressiva retorik, ofta med udden riktad mot muslimer, tog han stor plats i den offentliga debatten. Han har också spelat en stor roll för den opinionsbildning partiet bedrivit på nätet.

Men med tiden har Ekeroths betydelse minskat. Hans förmåga att hamna i trubbel har tagit allt större medieutrymme. Successivt har han blivit en belastning för ett parti, som försökt avlägsna sig från den extremism som politiska motståndare så gärna anklagar Sverigedemokraterna för, och som Kent Ekeroth i mångas ögon blivit en symbol för.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet