Foto: TT

Trots kritik – miljonrobotarna fortsätts köpas in till vården

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritik från myndigheter och forskare fortsätter landstingen att köpa in dyra operationsrobotar till sjukhusen. SVT Nyheters kartläggning visar att det nu finns robotar i 16 av 21 landsting och att flera av dem inte utnyttjas till sin fulla kapacitet.

Få operationer gör att de blir dyrare, vilket ökar risken för att robotkirurgin prioriterar bort annan vård.

Operationsrobotarnas fördelar är omtalade. En kirurg styr fortfarande operationen, men darrandet på handen försvinner. Patienten blöder mindre och vårdtiderna blir kortare.

Därför ville Janne Rudberg använda en robot när han skulle operera prostatan.

– Det kändes mycket säkrare än öppen kirurgi. Det var dessutom ett mindre ingrepp och jag kom snabbare på fötter, säger Janne Rudberg.

Robotar blir även vanligare vid andra operationer inom gynekologi, urologi och även allmänkirurgi.

Problemet är priset.

En robot kostar runt 20 miljoner kronor styck och operationerna blir dyrare. Inköpen har fortsatt, trots att flera rapporter från myndigheter och forskare ifrågasatt nyttan.

”Totalt sett dyrare”

Per Carlsson, professor vid Linköpings universitet, var med och gjorde den senaste svenska studien 2016. Den gick igenom flera andra hälsoekonomiska studier och kom fram till att kostnadseffektiviteten är osäker.

– Begreppet kostnadseffektivitet kan låta både byråkratiskt och knastrigt, men begreppet innehåller två viktiga dimensioner. För det första vad det ger för patientnytta och för det andra, hur mycket resurser vi lägger för att uppnå den, säger Per Carlsson, professor vid Linköpings universitets avdelning för hälso- och sjukvårdsanalys.

De studier som gjorts utgår ofta från att en robot används till mellan 200 och 300 operationer per år. Trots kortare vårdtider och andra fördelar visar studierna att robotkirurgi totalt sett är dyrare än vanlig kirurgi. Hur mycket dyrare den är varierar kraftigt med antalet operationer.

SVT Nyheters kartläggning visar att robotar i flera landsting används mindre än exemplen i studien. I bland annat Skåne, Kronoberg, Blekinge, Västerbotten och Dalarna görs mindre än 200 operationer per år.

Risken ökar därför för att robotkirurgin går ut över annan vård.

– Det här är en prioritering och gör man få operationer någonstans så tar man resurser från andra patientgrupper, som också har behov av vård, säger Per Carlsson.

Lockar kirurger

Det finns flera skäl till att landstingen köper in robotar. Östersunds sjukhus valde nyligen att köpa in en robot, trots att den som redan finns i grannlandstinget på Norrlands universitetssjukhus, inte utnyttjas för fullt.

– Vi investerade i roboten bland annat för att det är ett önskemål från patienterna. Vi vill tillgodose våra patienter med den vård som krävs. Sedan handlar det också om att vi ska kunna rekrytera kirurger. Det här är en behandlingsmetod som man som kirurg vill behärska och då lockar sjukhus med robotkirurgi. För oss är det därför en strategisk satsning, säger Anna Warg, områdeschef för kirurgin på Östersunds sjukhus.

LANDSTING MED ROBOTAR

16 av 21 landsting uppger till SVT att de har minst en operationsrobot.

Skåne: 164 operationer i snitt per robot

Värmland: 278 operationer i snitt per robot

Jämtland Härjedalen: nyinköpt robot

Jönköping: 245 operationer i snitt per robot

Östergötland: 312 operationer i snitt per robot

Stockholm: 282 operationer i snitt per robot*

Kronoberg: 145 operationer i snitt per robot

Halland: 249 operationer i snitt per robot

Uppsala: 282 operationer i snitt per robot

Blekinge: 162 operationer i snitt per robot

Västmanland: 204 operationer i snitt per robot

Västerbotten: 193 operationer i snitt per robot

Dalarna: 186 operationer i snitt per robot

Kalmar: Uppgift saknas

Örebro: Uppgift saknas

Västra götaland: 235 operationer i snitt per robot

*Uppgift saknas från Capio S:t Göran

SVT Nyheter har skickat ut frågor med mejl till samtliga 21 landsting. Vi har frågat hur många robotar som finns i respektive landsting, när den första och den senaste köptes in, samt hur många operationer som gjorts varje år mellan 2015 och 2017. Därefter har vi räknat ut ett snitt för hur många operationer som varje robot har gjort i snitt de senaste tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.