Bosättningslagen, som innebär att alla kommuner måste ta emot och erbjuda boende till nyanlända, mötte mycket kritik när den kom.
En som varnade var Fredrik Saweståhl (M), kommunalråd i Tyresö.
– Ja det är ju ingen hemlighet att jag var en av dem som protesterade mot detta, säger han. Det togs ingen hänsyn till den extrema bostadsbrist som råder i Stockholmsområdet.
Tyresö är också den kommun som tagit emot minst andel av de personer som kommunen skulle ta emot under 2017, med bara 40 procent bosatta.
– Vi ser det inte som ansvarsfullt att kommunen ska köpa bostadsrätter eller bygga moduler. Då skulle vi få tapetsera vartenda villaområde med moduler och det skulle aldrig gå hem.
Borgarråd kritiserar Tyresö
Men trots alla larm så visar det sig nu att de flesta kommunerna faktiskt klarade uppdraget. Hela 91 procent av de drygt 23.600 personer som kommunerna skulle ta emot har fått en bostad under 2017 visar Migrationsverkets siffror. Resterande är ”pågående fall”, alltså på väg ut till bostäder.
I Tyresös grannkommun Stockholm, är den politiska ledningen kritisk till hur moderatledda Tyresö agerar. Åsa Lindhagen, miljöpartistiskt socialborgarråd, tycker att Tyresö tänker helt fel.
– Om alla tänkte så skulle folk inte kunna komma ut i samhället och börja sina liv i Sverige. Det viktigaste är att vi tar emot dem, de är en tillgång till en tillväxtregion.
Tyresö: ”Följer lagen långsammare”
I Stockholm har också 95 procent av de som kommunen skulle ta emot under förra året faktiskt fått en bostad, om än tillfällig.
Karam Abu Ahmaid är nyinflyttad i Tyresö. Han berättar att han och hans mamma efter att de fått uppehållstillstånd väntat i ett år på Migrationsverkets olika boenden. Nu har de fått en etta i andra hand.
– Jag behövde flytta fyra gånger och byta skola, från skola till skola och skola. Nu, tack och lov, har jag fått en fast skola. Förr gick jag inte ut ur huset alls, men här kan jag gå ut och träffa vänner. Jag har vänner nu.
Tyresö bygger just nu för fullt och Fredrik Saweståhl (M) tycker att folk kan vänta i Migrationsverkets boenden till kommunen har tillräckligt med lägenheter att erbjuda.
– Vi tycker att det är bättre att de får vänta där de bor nu, de har ju någonstans att bo.
Så ni väljer att bryta mot lagen?
– Nej, men vi följer den lite långsammare.