När SVT Nyheter 2011 avslöjade att det fanns läkare som inte lyckats ta sin legitimation förrän efter 24 år, svarade dåvarande socialministern Göran Hägglund (KD), att personalförsörjningen är landstingens ansvar.
Två år senare, 2013, återkom vi till de långa väntetiderna. Då handlade det om Socialstyrelsens långa handläggningstider.
– Det är myndigheterna som är ansvariga och de har också fått en tidsram, blev svaret från Hägglund den gången.
”Hade kommit tillrätta med problemen”
Göran Hägglund säger i dag att handläggningstiderna blev bättre under 2013. Socialstyrelsen sade då att de hade kommit till rätta med problemen.
Du har tidigare sagt att det är landstingens och myndigheternas ansvar, men vad är ditt ansvar?
– Varje regering har ett ansvar. Det är naturligtvis inte tillfredställande och det är dåligt för de personer som kommer hit och vill bidra. Det är dåligt för landstingen och det är dåligt resursutnyttjande och dåligt för alla patienter i Sverige. Därför måste man skynda på så långt det någonsin går.
Du sade samma sak 2011, nämligen att det här är dåligt. Kan du förstå att man undrar vad som hänt sen dess?
– Jo, men jag vet inte om du lyssnar på mitt svar, 2013 kunde jag redovisa att handläggningstiderna var nere på sex till åtta veckor, det tycker jag är ganska bra.
Nästan 2.000 förra året
Antalet sökande med en vårdexamen från ett land utanför EU har stigit till nästan tvåtusen personer förra året. Det är läkare, tandläkare, sjuksköterskor, människor med utbildningar som verkligen behövs inom vården. Handläggningstiderna är nu på nio månader. Den nya regeringen har skjutit till 8,6 miljoner till Socialstyrelsen, men det går åt till att köpa fler kunskapsprov till alla sökande.
– Vi har för lite resurser för att klara handläggningen, säger Erik Höglund, avdelningschef på Socialstyrelsen.
SVT har granskat vad Socialstyrelsen skrivit till regeringen i sina äskanden, och det visar sig att de i flera år i rad har larmat om problemet. Dessutom har de föreslagit en lösning.
– Ett bättre, mer sammanhållet spår med kanske kompletterande högskoleutbildning och där man under den tiden kan validera sin reella kompetens är någonting som vi har föreslagit, säger Erik Höglund.