Framgångsfaktorerna för att snabbt ge utländska läkare jobb inom svensk sjukvård finns i lilla Töreboda; en arbetsmarknadsutbildning anpassad för utländska läkare kombinerat med en vårdcentralschef som satsar stora resurser på att handleda de utländska läkarna.
– Man tänker lite strategiskt att utbildar man någon här och den personen trivs här så behåller man den personen som arbetskraft, säger Przem Skorupka, vårdcentralschef i Töreboda.
Det är baktanken?
– Ja, precis, det är lite mitt koncept och de kommer snabbare in i samhället och i arbetslivet och vi hoppas att de stannar och vill jobba.
Lamia Arzbegi fick sin läkarutbildning i Ukraina och har jobbat 20 år som gynekolog i Jemen. Nu praktiserar hon på vårdcentralen i Töreboda.
– Mitt modersmål är persiska och jag pratar även arabiska, ryska, engelska och lite svenska, säger Lamia Arzbegi.
Finns det patienter från alla dessa språkområden här i Töreboda?
– Ja, i Töreboda finns allt!
Waleed Shaibani kommer ut i väntrummet och ropar upp en patient. Han är kirurg från Jemen och har tillsammans med sin fru Lamia flytt kriget i Jemen för att bygga en framtid i Sverige. För två år sedan fick han sitt uppehållstillstånd och idag jobbar han redan som underläkare i Töreboda. Han uppskattar mycket att han fått chansen att jobba på vårdcentralen, först som praktikant och nu som underläkare.
– Det är så viktigt att du inte förlorar kontakten med patienterna, säger han, även om du inte har fått svensk legitimation så ska du ändå gå bredvid andra läkare så att du inte förlorar kontakten med yrket!
Hemligheten bakom en snabb integration är just det, att läkaren omedelbart ges möjlighet att praktisera inom sjukvården, där han/hon inte bara utövar sitt yrke utan också lättare lär sig svenska.
– Man måste vara motiverad och snabbt komma igång med språket. Det går inte att jobba på engelska, oavsett hur bra man är på det, man måste ganska snabbt bli mästare på svenska, annars hamnar man permanent i nån slags ingemansland, säger Przem Skorupka.
Socialstyrelsen har höga krav på att de utländska läkarna ska kunna tala bra svenska innan de får svensk läkarlegitimation. Båda två har klarat svenskatesterna och Waleed får snart sin svenska läkarlegitimation. För Lamia återstår bara ett halvårs provtjänstgöring innan hon också får svensk läkarlegitimation.
Och båda två säger att de gärna fortsätter att jobba på vårdcentralen i Töreboda för att visa sin tacksamhet till personalen på vårdcentralen som har ställt upp för dem ända från början.
Korta vägen finns på fyra platser i Västra Götaland, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Folkuniversitetet i Skövde, Borås, Trollhättan och Göteborg. Det är inte bara utländska läkare som är målgruppen utan även andra akademiska yrkesgrupper som t.ex ingenjörer utbildade i andra länder.
Projektet Korta vägen
Utbildningens mål är i första hand att öka deltagarnas möjligheter att få arbete i enlighet med sin akademiska examen.
I andra hand ska Korta vägen förbereda deltagarna för svenska högskolestudier som kompletterar deras utländska examen i enlighet med kraven på den svenska arbetsmarknaden.
Utbildningen är en 26 veckor lång förberedande insats.
Korta vägen riktas till nyanlända arbetssökande med minst tre års akademiska studier från hemlandet utanför EU-området, företrädesvis inom branscher där det finns behov av arbetskraft.
Deltagarna ska ha god prognos att lära sig svenska.
Deltagarna ska erbjudas arbetsplatsförlagd praktik i minst två veckor inom sitt tänkta yrkesområde.
Källa: Arbetsförmedlingen