– Jag tycker inte att kommunerna tar sitt ansvar i det här. Det byggs för lite och det för lång tid, säger hon.
Reaktionerna på SVT:s granskning av äldreomsorgen har varit starka. Hundratals människor har hört av sig för att berätta om sina erfarenheter av hemstjänst och äldreboende. En klart majoritet är negativa men äldreminister Maria Larsson har en annan bild.
Hon hänvisar till Socialstyrelsens undersökning som visar att 89 procent är nöjda eller mycket nöjda med sin hemtjänst.
– Målsättningen är naturligtvis att 100 procent ska vara nöjda men vi har ett fantastiskt utvecklingsarbete och fantastiskt duktig personal. Vi har också internationella bedömare som säger att Sverige är bäst i världen på äldreomsorg.
Inga problem alltså?
– Nej, det säger jag inte. Problem finns det men man måste också kunna se att vi har väldigt mycket som fungerar bra.
Haft 64 vikarier
En kvinna som hörde av sig till oss berättade att hon hade haft 64 vikarier i hemtjänsten på ett år. Hur kan det få vara så?
– Den frågan måste ställas till leverantören. Det är naturligtvis helt orimligt och ger inte en god omsorg.
Ett stort bekymmer för många äldre är oron över att inte få plats på ett äldreboende den dag de behöver. Samma dag som alliansregeringen tillträdde 2006 sa Maria Larsson till SVT att hon prioriterade fler äldreboendeplatser. Målet var att de äldre skulle ”få en plats på ett äldreboende när de själva tycker det är dags”. Riktigt så har det inte blivit. Trots ett särskilt investeringsstöd som gett 10.000 nya äldrebostäder är det knappt 12.000 färre som bor i särskilt boende i dag jämfört med 2006.
– Antalet platser minskade ännu mer dramatiskt innan vi tillträdde. Det var därför vi införde ett investeringsstöd och det ligger kvar.
”Valfriheten har gått för långt”
Maria Larsson lyfter fram ökad valfrihet som helt avgörande för hur de äldre upplever sin omsorg. Lagen om valfrihet, LOV, som infördes 2009 tillämpas i 180 av landets kommuner i dag.
– De äldre som själva gör ett aktivt val är mer nöjda och känner att de får vara med att påverka, säger Maria Larsson.
Men socialdemokraternas socialpolitiska talesperson Lena Hallengren menar att valfriheten har gått för långt.
– Visst ska man kunna påverka sin situation själv men det är inte så att de äldre ska behöva känna allt ansvar. Det är ett vägval, ska vi ha en äldreomsorg som är gemensamt finansierad och där alla får en god omsorg eller ska var och en behöva sy ihop sin egen lösning. Jag är rädd att vi är på väg dit, säger hon,
Curt Persson, ordförande i PRO, beklagar att äldrefrågorna inte tar större plats i debatten i dag.
– De här två miljoner invånare som de äldre utgör har man på något sätt glömt bort. Valrörelsen handlar om jobb och skola och uppenbarligen har man ett lågt intresse för äldrefrågorna.