Turkiet uppger att landet kommer att vänta fram till i sommar innan det kan bli aktuellt att kan ratificera Sveriges Natoansökan.
– Vi är inte redo att skicka en ratificeringslag till parlamentet, säger Ibrahim Kalin, president Recep Tayyip Erdogans talesperson.
Nya lagar som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism är på gång i Sverige.
Enligt Kalin kommer det dröja till åtminstone juni innan riksdagen kan rösta igenom hårdare lagstiftning, och Ankara kommer att vänta tills lagstiftningen godkänts i riksdagen.
– Det kommer ta runt sex månader att skriva och rösta igenom de nya lagarna, säger Ibrahim Kalin.
– De kommer behöva lite mer tid.
Kan vänta till efter valet
Det har redan tidigare spekulerats i att Ankara kommer att vänta till efter de turkiska valet i sommar med att säga ja till Finlands och Sveriges ansökningar.
Tidigare i veckan försämrades relationerna mellan Sverige och Turkiet ytterligare, efter att en docka föreställande Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. En talesperson för Erdogan har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars.
Från svenskt håll har bland annat statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) gått ut och fördömt handlingen. Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu har dock sagt att det inte räcker med fördömanden.
”Sverige har ett ansvar här, de kan inte undgå ansvaret”, sade Cavusoglu enligt den regeringstrogna turkiska nyhetssajten Daily Sabah.
SVT:s korrespondent om Turkiets reaktioner: ”Tonläget är väldigt uppeldat”:
Fakta: Avtalet med Turkiet
Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.
Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.
Som blivande Natoländer förbinder sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.
Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.
Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta ”snabbt och noggrant”.
Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.