Den docka föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som hängdes upp och ned utanför Stockholms stadshus på torsdagsmorgonen, har mötts av kraftiga markeringar från både Turkiet och Sveriges regeringsföreträdare.
Talman Andreas Norléns besök i Ankara har stoppats, en brottsutredning har inletts i Turkiet, en polisanmälan i Sverige har gjorts och både statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) har kraftfullt fördömt tilltaget, som de menar äventyrar Sveriges säkerhet och även kan påverkar den svenska Natoansökan.
Turkiska medier och politiker påstår att aktionen genomförts av PKK, som är terrorklassat av USA och EU, och därmed även Sverige. Aktionen ska ha utförts av Rojavakommittérna, ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan” – som vidare också uppger att de ”stödjer PKK:s kamp”
En talesperson för det aktivistiska nätverket säger till SVT Nyheter att reaktionerna var väntade.
– Vi är inte jätteförvånade, men man kanske är besviken. Svensk grundlag borde gälla och svenska politiker borde stå upp mot rätten att protestera. De kan säga att det är vidrigt. Men de måste också försvara att svenska lagar gäller i Sverige, turkiska lagar gäller inte här, säger talespersonen som vill vara anonym.
”Vill begränsa yttrandefriheten”
Denne förklarar att aktionen bland annat var ett sätt att uppmärksamma Turkiets påtryckningar på Sverige och den svenska lagstiftningen. Och att lyfta framtida lagförslag som riskerar att inskränka den svenska yttrandefriheten.
– Det Turkiet vill är att begränsa yttrandefriheten i Sverige. Det är ett mål med Natoprocessen. Och det har vi sagt från början. Facit är här, Sverige har gjort inskränkningar i svensk demokrati för att blidka Turkiet, säger talespersonen.
Enligt Rojavakommittéerna anspelar dockhängningen på hur Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini hängdes i Milano 1945.
Det kan lätt tolkas som ett hot mot en enskild person. Hur ser du på det?
– Det vi gjorde var en rent symbolisk protest med en docka där vi drar paralleller med hur många diktatorer slutar sina dagar efter folkliga uppror. Tror man att här är ett hot på riktigt så har man antingen en förvrängd verklighetsbild eller så försöker man bara göra politiska poänger, säger han och fortsätter:
”Uppmaning till Erdogan”
– Det är en uppmaning till Erdogan att välja en demokratisk väg i stället. Det är bisarrt, att vi hänger upp en liten docka i Sverige, att det skulle vara ett hot mot Erdogan.
Men kan det inte uppmana andra till att utföra en sådan våldsam handling?
– Då kommer man in på frågan om det är fel att störta diktatorer? Men man kan vara jättekänslig och tänka att det här är ett verkligt hot. Vi ser oss inte som en så inflytelserik organisation; att det vi säger på Twitter i Sverige kommer få Erdogan avsatt.