Turkiet drar tillbaka Andreas Norléns inbjudan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet ställer in talman Andreas Norléns besök i Ankara och det turkiska parlamentet nästa vecka.

Anledningen uppges vara händelsen med en docka föreställandes president Erdogan som hängdes upp och ned utanför Stockholms stadshus under torsdagen.

– Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Riksdagens talman Andreas Norlén hade ett inplanerat besök till det turkiska parlamentet på tisdag nästa veckan för att träffa landets talman Mustafa Şentop. Nu har besöket ställts in.

Enligt turkiska medier har landet återkallat sin inbjudan till följd av händelsen där en docka föreställandet Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under torsdagen hängdes upp och ned utanför Stockholms stadshus.

Aktionen ska ha utförts av Rojavakommittérna, ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”, vilka turkiska medier benämner som PKK-anhängare.

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skrev under gårdagen på Twitter att ”det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”. Sveriges ambassadör kallades också till samtal och ett möte hölls under torsdagseftermiddagen.

”Skamlös handling”

Tobias Billström (M) är starkt kritisk till aktionen, som han beskriver som ett ”sabotage mot den svenska Natoprocessen”.

– Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt. Att genomföra en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare är förkastligt i sig, och särskilt i ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord, säger han till SVT Nyheter.

– Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato.

Billström betonar att han samtidigt är förstående till Turkiets reaktion men beklagar att talmansresan är uppskjuten. Även statsminister Ulf Kristersson (M) kallade i TV4:s Nyhetsmorgon händelsen för ett sabotage mot Natoansökan och beskrev det som ”farligt för svensk säkerhet”.

Brottsutredning har inletts

En brottsutredning har inletts i Turkiet efter att en anmälan har gjorts av Erdogans advokater. I Sverige har en polisanmälan lämnats in efter händelsen, rubriceringen är ärekränkningsbrott uppger TT.

– Erdogans rådgivare pratar om att det uppfattas som ett bevis på att Sverige inte tar kampen mot PKK på allvar, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.