Inspirerad av #metoo tog läraren Elinor Holmström initiativ till uppropet för att synliggöra att skolans värld inte är en fristad från övergrepp och trakasserier, skriver Dagens Nyheter.
– Sanningen är att lärare utsätts av såväl kollegor som chefer, vårdnadshavare och elever. Det finns på alla nivåer. Och med tanke på mängden fall, trots att kåren är så kvinnodominerad, visar det ju vidden av samhällsproblemet, säger Elinor Holmström till tidningen.
”Inte en dag för tidigt”
De lärare som har skrivit under uppropet berättar om erfarenheter av rektorer som tafsar, manliga kollegor som skickar bilder på sina könsorgan och lärare som onanerar i lärarrummet.
– Jag tycker att det är bra initiativ och det kommer inte en dag för tidigt. Man blir fruktansvärt förbannad när man läser om detta, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas riksförbund, som är en av de 3.853 personer som skrivit under #ickegodkänt.
Men lärare är också utsatta för sexuella övergrepp och hot om övergrepp av elever.
– Det är en himla svår fråga, men jag tror att ett bra skolsystem där lärare från första början får tid att se varje elev och skapa relationer har bättre förutsättningar att undvika de här situationerna. Jag misstänker att sexuella trakasserier från elever mot lärare handlar om att få uppmärksamhet och bli sedd, säger Åsa Fahlén.
”Agera och säg ifrån”
Samtidigt som alla bör fundera över sitt beteende bör också lärare generellt bli bättre på att säga ifrån och polisanmäla, tycker hon.
– Man måste agera och säga ifrån. Inom olika fackförbund finns skyddsombud, och vill man inte prata med facket kan man prata med sin rektor, säger Åsa Fahlén.