M/S Estonias bogvisir när det bärgades från havsbottnen hösten 1994. Resten av fartyget ligger kvar och skyddas av en speciallag. Foto: Jaakko Avikainen/TT

Två svenskar åtalas för att ha kränkt gravfriden vid Estonia

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskarna ingick i ett filmteam som skulle göra en dokumentär om Estonia. Nu åtalas de för att ha kränkt gravfriden.

– Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

I september 2019 ska de två svenskarna ha åkt ut till platsen där Estonia sjönk. De ska ha varit en del av ett internationellt filmteam med både svenska norska och tyska medborgare och färdades i en tyskflaggad båt.

Från båten ska de ha sänkt en dykrobot som filmade vid Estonia. Det här innebär, enligt åklagaren, att de har kränkt gravfriden.

”Aldrig prövats tidigare”

Sverige, Estland och Finland har ratificerat en speciallag om gravfrid vid Estonia. Brottet kan ge böter och fängelse upp till två år. Tyskland har däremot aldrig ratificerat lagen och det är oklart vad det kan innebära i en domstol.

– Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt. Frågan är om svensk lag väger tyngre än det faktum att undervattensverksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

M/S Estonia förliste i Östersjön den 28 september 1994 när hon var på väg från Tallinn till Stockholm. 852 människor omkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.