Arkivbild. Planet flög från en flygplats i Stockholm, landade i Jordanien och fick sedan återvända till Sverige med mannen som skulle tvångsutvisas. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tvångsutvisad man fick flygas tillbaka till Sverige

Publicerad

En 37-årig man som skulle utvisas till Jordanien flögs på tisdagen med ett specialbeställt charterplan, men fick flygas tillbaka till Sverige efter att det landat, rapporterar UNT. Enligt hans advokat har mannen fått allvarliga skador i samband med resan, något som varken polisen eller Kriminalvården bekräftar.

Trots att alla papper var klara och den svenska ambassaden hade meddelat ankomsten enligt de rutiner som finns behövde planet, som transporterade den utvisade mannen, vända tillbaka efter att det landat på flygplatsen i Jordanien.

– Personal på flygplatsen har inte fått någon information från landets inrikesministerium om att personen skulle komma och därför var man tvungna att vända och flyga tillbaka med vederbörande, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella operativa avdelning (NOA), till UNT.

LÄS MER: Farligt grepp vid tvångsutvisningar kritiseras

Vad kostnaden för den misslyckade utvisningen blir återstår att se tills att Kriminalvården, den myndighet som ansvarar för utvisningen, får en faktura. 

”Blåmärken och rodnader på kroppen”

Mannens advokat uppger att den 37-åriga mannen har tagit skada av resan. Polisen säger sig inte veta något om det men menar att mannen uppträtt våldsamt och blev handfängslad för han inte skulle skada sig själv eller någon annan under transporten. 

– Jag har inte själv sett skadorna men på förvaret i Märsta gjorde de bedömningen att han omgående behövde tas till sjukhus för vård. Han ska ha röntgats för sina skador och skadorna ska ha dokumenterats av läkare. Min klient uppger att han har blåmärken och rodnader på kroppen utifrån det våld han utsattes för, säger advokaten Roba Azzam till tidningen.

Kriminalvården transporterade mannen till Märsta och säger att om han varit skadad skulle de själva ha kontaktat sjukvården.

– Skulle det ha varit så att personen haft skador hade vi kontaktat sjukvården. Det gör vi alltid, säger Claes Nöjd på Kriminalvårdens transporttjänst till UNT.

Enligt polisen ska utvisningen ske så fort som möjligt.

LÄS MER: Fördubbling av tvångsutvisningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.