Tobias Billström (M) utrikesminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) uppmanar svenska medborgare att inte resa till Libanon. Foto: SVT

Billström om resor till Libanon: ”Oerhört allvarligt att trotsa avrådan”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar väntas resa till Libanon trots risk för storkrig och utrikesdepartementets avrådan från resor sedan 2023.

– Det är oerhört allvarligt att trotsa avrådan, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i SVT:s Aktuellt.

Den terrorstämplade shiamilisgruppen Hizbollah har den senaste tiden utfört fler attacker mot Israel från södra Libanon.

Israel menar att aggressionerna kan leda till ett större krig som hade ”varit förödande Libanon och hela regionen”, säger en talesperson enligt Reuters.

”Dramatiska konsekvenser”

Trots detta förväntar sig UD att 5 000 svenskar reser till Libanon inom de närmsta veckorna. 2 000 svenskar befinner sig enligt departementet redan där.

– Vi är nu i ett läge där det hade kunnat utbryta stridigheter och det kan få mycket dramatiska konsekvenser, säger utrikesminister Tobias Billström och utvecklar:

– Att befinna sig i den här regionen mot avrådan kan innebära att man inte kan utnyttja sin reseförsäkring, kanske inte kan lämna området eller till och med fastna i striderna.

Då kan du åka

Utrikesministern vill vara tydlig gentemot medborgare i Sverige: Åk inte till Libanon. De enda undantagen kan vara om du är del av en hjälporganisation.

– Då kan det finnas speciella omständigheter, men även där gäller det att det kan vara mycket viktigt att följa information från Utrikesdepartementet så att man snabbt kan ta sig därifrån, säger Tobias Billström.

Organisationer som verkar i dessa länder kan även ibland ha annat skydd som säkerhetsstyrkor eller FN-beskydd, menar han.

Hundratals väntas resa till Iran

Hundratals svenskar väntas även resa till Iran, som Utrikesdepartementet sedan juni 2022 avrått från resor till på grund av det instabila säkerhetsläget.

Sedan den svenska fångutväxlingen med Iran har resorna till landet aktualiserats. Experter menar att svenskarna är viktiga i Irans diplomatiska spel. De som reser menar att de bara vill besöka sin familj i landet.

– Att skaffa sig information på förhand är ett ansvar som varje enskild resenär måste ta. Staten kan tillhandahålla informationssystem men människor måste själva se till att läsa den och fatta beslut grundat på den, säger Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.