Margot Wallström (S). Foto: TT

Margot Wallström tillbakavisar uppgifter om mörkade dokument i FN-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har undanhållit information om regeringens kampanj för att ge Sverige platsen i FN:s säkerhetsråd. Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Men UD tillbakavisar påståendet om mörkning.

I juni 2016 fick Sverige den åtråvärda platsen i FN:s säkerhetsråd. Detta efter intensivt och långvarigt kampanjarbete på hög internationell nivå, något som även kostade en hel del pengar.

Blev arbetshandlingar

Enligt Dagens Nyheter har UD undanhållit 900 sidor med information om själva kampanjarbetet, bland annat genom att upprätta ett parallellt datasystem i regeringskansliets intranät som gjorde det möjligt att klassa handlingarna som arbetsmaterial. På så sätt blev de inte registrerade som offentliga handlingar som kan begäras ut för granskning.

Enligt DN fördes de in i diariesystemet först när tidningen hade frågat efter dem. Nils Funcke, journalist och lärare i medierätt på Stockholms universitet är mycket kritisk.

Expert: ”Anmärkningsvärt”

– Ja, jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det här är ju inte första gången som utrikesdepartementet, tillsammans med ytterligare några departement, åsidosätter en grundlagsfäst skyldighet, som det är för dem, säger han till tidningen.

Enligt UD är påståendet att departementet medvetet undanhållit informationen felaktigt. Man hävdar att bristerna i diarieföringen inte gjorts avsiktligt – utan de beror på att man inte följt rutinerna.

”Jag har i dag gett UD:s rättschef i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska gå till botten med vilka åtgärder som behövs för att utrikesförvaltningen ska kunna hantera handlingar korrekt i framtiden”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

Medvetet val

Att orsaken till att handlingarna inte diarieförts enbar skulle bero på bristande rutiner är något som DN:s reporter Mattias Carlsson, som ligger bakom granskningen, ställer sig frågande till.

– Den uppgift som jag har är att man använde den här arbetsytan just för att allmänheten inte skulle kunna ta del av den. Oavsett uppsåtet har ju resultatet blivit detsamma. De här handlingarna har varit gömda för allmänheten, säger han till SVT Nyheter.

Hårt belastade

Senast den sista februari nästa år ska utredningen presentera sitt resultat. Redan nu säger sig departementet vara belastade av arbetet med att lämna ut begärda handlingar´. Bland annat så hävdar man att DN begärt ut handlingar som innebär att 74.000 mejl måste sekretessprövas individuellt.

”UD arbetar ständigt för att leva upp till kraven i offentlighetsprincipen, samtidigt som nya digitala verktyg för kommunikation skapar nya utmaningar”, säger Margot Wallström.

Enligt DN har tidningens reportrar bara begärt ut lisor över vilka mejl som skickats, inte innehållet i meddelandena. Detta gjorde man redan i april 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.