Statsministern fördömde aktionen och kallade den avskyvärd, ett sabotage mot Nato-processen och sa att han förstod Turkiets ilska. Från utrikesminister Tobias Billström lät det likadant.
Johan Pehrson däremot, arbetsmarknads- och integrationsminister, tog en annan väg när han under måndagen blev frågad om den uppmärksammade dock-aktionen utanför Stockholms stadshus.
– Vi har yttrandefrihet i Sverige, man får säga vad man vill. Jag försvarar rätten att protestera mot Erdogan i Sverige på samma sätt som jag försvarar rätten för Paludan att manifestera sina åsikter, säger han till Aftonbladet.
I en ny kommentar till SVT Nyheter utvecklar nu Tobias Billström sitt resonemang.
– Självklart står vi upp för yttrandefriheten och värnar våra grundlagar. Men yttrandefriheten går åt två håll, och för regeringen var det viktigt att kommentera hur allvarligt vi ser på aktionen med dockan.
”Dåligt för Sverige”
På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att ingen förundersökning kring händelsen kommer inledas. Ärendet kom in som förtal men åklagaren ansåg att händelsen inte nådde upp till det.
– Vi har självständiga myndigheter och domstolar i Sverige och det är upp till dem att avgöra vad som är brottsligt och inte, säger Tobias Billström.
Utrikesministern står dock fast vid att handlingen bör betraktas som ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan.
– Vi befinner oss i den största säkerhetspolitiska krisen sedan andra världskriget och det är oerhört viktigt att Sverige får gå med i Nato. Att i det sammanhanget göra en sådan här aktion som ett rent sabotage mot Nato-ansökan är dåligt för Sverige, och det vill jag också vara tydlig med. Dessutom är det oerhört osmakligt med en sådan här låtsasavrättning i ett land som haft två ledande politiker som mördats, säger han.
Yttrandefrihetsexpert: ”Borde inte kommentera”
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har tidigare kritiserat regeringen för hur man uttalat sig om aktionen.
– En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har, säger han till SVT.
I stället borde regeringen ha agerat som i fallet med utlämningar, menar Funcke – och framhållit att svensk lagstiftning och rättsordning gäller.