EU-skeptiska partiet UKIP:s framgång innebär ett historisk skifte. För första gången blir vare sig Labour eller konservativa Tories störst.
När endast ett fåtal röster kvarstår att räkna står det klart att UK Independence Party (UKIP) får 27,5 procent av rösterna och 23 säten i EU-parlamentet. Arbetarpartiet Labour och de konservativa ligger nära efter med 25 respektive 24 procent.
Ukips partiledaren Nigel Farage har dragit fram som en virvelvind i den brittiska valrörelsen och uppenbarligen har hans EU-kritiska linje gått hem hos väljarna.
Nej till EU – huvudbudskap
Brittiska tidningar basunerar samfällt ut budskapet att UKIP:s framgång är en politisk jordbävning. Rubrikerna anspelar på Farages löfte inför valet att han vill skapa just en jordbävning i brittisk politik.
UKIP:s två huvudbudskap är nej till EU och nej till den fria rörlighet som medlemskapet innebär. Nigel Farage säger att den fria invandringen har fört Storbritannien tillbaka till det gamla klassamhället.
UKIP:s retorik har lyckats engagera väljarna i ett land där intresset för EU tycks svalt – endast 34 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalerna. Men trots högerextrema partiers framfart i resten av Europa så backade British National Party (BNP) och förlorade båda sin platser i parlamentet.
Valets stora förlorare var socialliberala Liberaldemokraterna, som är EU-vänligt och sitter i landets koalitionsregering. Partiet halverade sitt resultat från 2009 och lyckades bara behålla en plats i EU-parlamentet.
Skakar om inför brittiska valet
Resultatet skakar de etablerade partierna inför de nationella valen nästa år. En folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet blir allt mer trolig.
I fjol lovade den konservative premiärministern David Cameron en folkomröstning om EU-medlemskapet om hans parti vinner parlamentsvalet 2015. Sannolikt spelade Ukips framgångar i opinionen stor betydelse för det löftet. Frågan är om Labour tvingas ompröva sin hållning. Partiledaren Ed Miliband har tidigare sagt att en omröstning inte är sannolik om partiet vinner makten.