• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Kristersson: UD måste lägga papprena på bordet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Kina kallas hem och ska nu utredas av Säpo. Detta efter uppgifterna om om det hemliga möte om fängslade svenske förläggaren Gui Minhai,som hon ska ha ordnat. Moderaternas ledare Ulf Kristersson har under veckan kritiserat utrikesdepartementet i ärendet och kräver svar.

– Det som måste ske nu är att vi måste få veta vad som har hänt, vi måste få ett svar. UD måste lägga papprena på bordet, säger Kristersson till SVT:s Agenda.

– Något har skett, något som också UD verkar tycka är djupt olämpligt. Då måste vi få klarhet hur det kunde ske och på vems uppdrag har det skett. Dessutom: i vilken mån har utländsk makt varit  inblandad i detta? Det är en avgörande fråga för långsiktiga relationer till Kina.

Hur borde Sverige agera om det som Angela Gui säger stämmer?

– Då är det fullkomligt oacceptabelt. Därför måste vi få veta exakt hur det gått till, men jag kan inte spekulera i vad Sverige borde göra innan vi vet det, säger Kristersson.

– Om UD inte var inblandade i det här måste de kunna berätta hur det kunnat gå till. Att det har bedrivits verksamhet på det här oortodxa sättet.

Hur bör UD nu fortsätta för att få Gui Minhai fri? Med tyst diplomati eller med högljudd kritik?

– Det kan finnas god skäl att idka tyst diplomati, men man måste också inge förtroende på det sätt man arbetar med svåra frågor. Det här inger inte förtroende. Om de här senaste veckornas händelse ger en indikation på kvalifikationer i Sveriges arbete med fallet, då blir jag mycket bekymrad, säger Kristersson.

Han vill att frågetecknen som uppstått rätas ut.

– Egentligen borde utrikesminister Margot Wallström, och inte jag, svara på de här frågorna, säger Kristersson.

Fakta: Så säger lagen om ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”

Brottsbalken 19 kap. Om brott mot Sveriges säkerhet

4 § Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som före- träder främmande makts intresse, dömes för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.