SVT Agendas uträkning visar att Ulf Kristersson som har 176 000 kronor i månadslön själv får 10 500 kronor mer i plånboken varje månad med Moderaternas skattepolitik medan en person som tjänar drygt 30 000 kronor i månaden får nöja sig med knappt 300 kronor mer. Men det anser inte Kristersson är orättvist.
– Tjänar man mer pengar betalar man mer i skatt. Går man tillbaka till hälften kvar kommer den som har höga inkomster att få mer skattesänkning, men det beror på att vi har kommit för högt upp i skattetabellerna.
Men hur ska man hålla ihop samhället med så stora inkomstklyftor?
– Jag är mycket mer bekymrad över ett samhälle där man inte kan ta makten över sitt eget liv, där man inte kan lämna bidragberoende och komma in i arbete, säger Ulf Kristersson och trycker på att utbildning och ansträngning ska löna sig.
– Det viktigaste är att få in människor på arbetsmarknaden. Sannolikheten att man kan få bättre betalt genom att jobba än att få bidrag är för liten helt enkelt.
”Ett systemfel”
Moderaterna vill banta bidragen och föreslår att man inte ska kunna stapla bidrag på varandra.
– Bidragstaket som tumregel bör vara att man aldrig ska kunna få mer än 75 procent i sammanlagda bidrag jämfört med vad en låg lön skulle ge. Det ska alltid vara så att arbete ger mer pengar än vad många bidrag sammantaget ger, säger Kristersson.
– Får man mer pengar genom bidrag än genom arbete har vi ett systemfel. Incitament har betydelse.
”Ansträngning ska löna sig”
Ulf Kristersson säger att det finns exempel på människor som klarar sig utan att arbeta samtidigt som vi tar emot arbetskraftsinvandrare som till exempel plockar bär.
– Jag tycker att det är fel princip. Det borde alltid vara mer pengar till den person som anstränger sig och jobbar än den som får bidrag.
Lösningen för den person som har svårt att komma in på arbetsmarknaden är utbildning och även en morot att det ska löna sig mer att arbeta, uppger Moderatledaren Ulf Kristersson.