Ulla Andersson vill kandidera till V:s partistyrelse

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av spekulationer kom så beskedet: Ulla Andersson är inte aktuell som Vänsterpartiets nya ledare. Däremot vill hon ta ett steg framåt och återigen kandidera till partistyrelsen.

– Jag har blivit så fylld av uppskattning, av värme under de här veckorna, så jag är helt ... så här bara, säger Ulla Andersson och tar sig för bröstet när SVT Nyheter träffar henne på onsdagsmorgonen.

Ulla Anderssons namn dök upp gång på gång i spekulationerna om Vänsterpartiets nya partiledare sedan Jonas Sjöstedt meddelat sin avgång. Andersson nominerades även av tre distrikt. Men i en intervju med Aftonbladet på tisdagen kom slutligen svaret – hon vill inte kandidera till posten som partiledare. 

”Inte min drivkraft att bli offentlig”

En av anledningarna är att hon trivs bra i sin nuvarande roll som ekonomisk-politisk talesperson och vill fortsätta sitt arbete inom det fältet, uppger Ulla Andersson.

Det skulle du kunna göra ändå – varför vill du inte bli just partiledare?

– Jag tycker att ekonomisk politik är det mest avgörande för samhället och jag vill hålla på med det. Det finns självklart även en press och ett yttersta ansvar att vara partiledare – man blir väldigt offentlig och det har inte varit min drivkraft.

Vill till partistyrelsen

Samtidigt kommer Ulla Andersson att ta ett steg framåt och kandidera till partistyrelsen – som hon lämnade för två år sedan.

– V:s roll är så pass unik nu och jag vill vara en betydlig del i det arbetet. Jag vill också vara ett stöd för den nyvalde ordföranden. Jag har varit med länge, har viss erfarenhet och jag är rätt bra på politikutveckling och strategi må jag säga.

Ulla Andersson vill ge sitt stöd till Nooshi Dadgostar, som kandiderar till posten som Vänsterpartiets ledare.

Se en längre intervju i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.