• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Undersökning: Sju procent av blodgivarna hade antikroppar

Publicerad

Ungefär sju procent av blodgivarna på nationell nivå hade antikroppar, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Före vecka 13 hittade vi inga antikroppar hos blodgivare. Vi ser därefter en ökning från vecka till vecka, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff om coronavirusets utveckling.

Folkhälsomyndigheten har undersökt förekomsten av antikroppar hos omkring 400 slumpvis utvalda blodgivare i veckan under perioden vecka 17-24, som avslutades den tredje veckan i juni.

Undersökningen visar att omkring sju procent av blodgivarna på nationell nivå hade antikroppar. Bland blodgivarna i Stockholm låg siffran på omkring 12 procent i vecka 24.

Coronapandemin

– Före vecka 13 hittade vi inga antikroppar hos blodgivare. Vi ser därefter en ökning från vecka till vecka, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef, Karin Tegmark Wisell

18 procent hade antikroppar i Rinkeby-Kista

Folkhälsomyndigheten har även analyserat prover från slumpvis utvalda personer inom öppenvården och där hade cirka sex procent antikroppar.

Man har även gjort en riktad undersökning i stadsdelarna Rinkeby-Kista, där smittspridningen tidigare har varit stor. I undersökningen deltog 530 personer och 18 procent hade antikroppar vecka 26.

Av undersökningarna kan Folkhälsomyndigheten dra slutsatsen att det är vanligare att ha antikroppar om man arbetar i yrken där man träffar många männsikor eller bor i hushåll med fem personer eller fler.

Enligt Karin Tegmark Wisell går det dock inte att dra några generella slutsatser av andelen antikroppar i hela befolkningen.

Ingen omfattande smittspridning

I en tredje nationell undersökning av förekomsten av coronavirus i befolkningen har 2500 slumpvis utvalda personer provtagits mellan den 24 och 28 augusti. Av dessa fick ingen ett positivt provsvar.

I en undersökning gjord i april hade 0,9 procent en pågående infektion och i maj låg siffran på 0,3 procent.

– Vi tolkar det som att det inte finns en omfattande smittspridning hos individer som inte har symptom. Det ska dock sägas att detta är ett stickprov, men vi ser en förändring över tid. Smittspridningen i samhället är lägre nu, säger Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet