Allt fler ungdomar anmäls för våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två grova våldsbrott med misstänkta gärningspersoner under 18 år har inträffat på kort tid. Allt fler minderåriga personer misstänks begå våldsbrott – och under sommaren är risken för att barn dras med i brottslig verksamhet som störst, enligt polisen.

Under juli månad har framförallt två våldsbrott med unga misstänkta gärningspersoner uppmärksammats. Ett i Vällingby och ett i Skellefteå.

Mellan 2015 och 2019 ökade antalet brott med en misstänkt gärningsperson under 15 år med 40 procent. Under pandemin har ökningen planats ut något, och år 2021 var siffran 9367 enligt statistik från Polisen.

”Det är ett allvarligt läge men om alla goda krafter hjälps åt och flyttar fram sina positioner nu – då vänder vi utvecklingen”, säger polismästare Carin Götblad i ett pressmeddelande.

Så straffas unga personer under 21 år

Ungdomar mellan 15 och 20 år kan dömas till antingen ungdomsvård eller ungdomstjänst, ungdomsövervakning eller sluten ungdomsvård. En person som är 15-17 år gammal, kan dömas till fängelse om det föreligger synnerliga skäl. Om du är 18 till 20 år kan du bli dömd till samma straff som vuxna, men straffet blir mildare.

Barn som är under 15 år kan inte ställas till ansvar för brott och kan inte dömas till straff, men när det rör sig om allvarliga brott som mord eller grov våldtäkt så kan en domstol pröva skuldfrågan genom så kallad “bevistalan” som begärs av Socialnämnden i aktuell kommun.

Se i klippet ovan hur unga personer straffas i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.