I samtal med SVT Nyheter understryker Hedda Tingskog att Abdirahman Mohammed Ahmed inte har avskedats, utan att han valt att lämna sin plats i styrelsen eftersom han inte velat dra tillbaka debattartikeln.
– Ingen har fått sparken. Vi har interna regler som säger hur vi företräder vår politik. Det är den nationella styrelsen som helhet som har ansvar för det. Vi som företrädare för en politisk organisation har såklart förtroende från våra medlemmar att representera vår politik. Då har han valt att avgå för att kunna publicera den här artikeln.
Vad i debattartikeln är det som inte kan ses som representativt?
– Vi vänder oss mot sexism i alla dess former. Alla ska vara trygga i det offentliga rummet. Vi ser mycket allvarligt på sexistiska skämt. Det är alltså inget vi ser lättvindigt på. Om han inte håller med om de generella problemen för de strukturella problem som finns i samhället så kanske inte Unga feminister är rätt forum för honom.
”Fråga om gränsdragning”
Hur avvikande får de vara?
– Självklart för en ha sina egna åsikter, säger Hedda Tingskog och tillägger att olika åsikter är en förutsättning för det politiska samtalet, men att det samtidigt alltid är en fråga om en gränsdragning.
– Det handlar om att vi måste utveckla och representera vår politik i enlighet med de riklinjer vi antagit för det. Så var inte fallet denna gång.
Är det snävare med åsiktsfriheten om man är styrelseledamot?
– Det är inte snävare, det handlar om att en antagit sig ett ansvar att fullborda uppdrag från medlemmarna. Om Abdirahman Mohammed Ahmed inte håller med om det generella för de strukturella problem som finns i samhället så kanske inte Unga feminister är rätt forum för honom.