• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

29 procent av de 17-29-åriga har rökt den senaste månaden. Det är mer än dubbelt så många som i någon annan åldersgrupp. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ny studie: Unga röker mest och helst på fest

Uppdaterad
Publicerad

Andelen som röker dagligen har halverats de senaste 15 åren. Samtidigt har de som kallar sig för ”feströkare” fortsatt att feströka i samma utsträckning som tidigare, visar en ny studie från Centralförbundet för alkohol och tobaksvanor, CAN. Vanligaste rökaren är en ung vuxen mellan 17 och 29 år.

Omkring 29 procent av landets tillfrågade 17- till 29-åringar hade 2018 någon gång rökt under den senaste månaden, visar studien ”Tobaksvanor i Sverige 2003-2018” från Centralförbundet för alkohol och tobaksvanor, CAN. Det är mer än dubbelt så många som i någon annan åldersgrupp. Majoriteten bland unga vuxna som röker säger att de gör det sporadiskt.

Svårast att stå emot rökfrestelsen förefaller vara när det är fest.

– Det är i den här åldersgruppen som man festar som mest. Man vistas ofta i miljöer där det serveras alkohol, och väljer att ibland prova på att röka, vilket skulle kunna vara en förklaring, säger Martina Zetterqvist, utredare vid CAN.

Färre rökare

År 2005 förbjöds rökning inomhus i lokaler där det serveras mat och dryck. Från och med 1 juli 2019 utökades lagen med att även gälla utomhus vid restauranger, busshållplatser och lekplatser. Sedan CAN började mäta svenskars tobaksvanor år 2003 har det dagliga cigarettbruket halverats. Däremot har den sporadiska rökningen i princip varit oförändrad.

– Tidigare skattehöjningar och restriktioner på tobak har haft en inverkan på den dagliga rökningen. Men det har tydligen inte påverkat den sporadiska rökningen. Det skulle möjligtvis den nya lagen kunna göra.

Snusandet ökar

En tobaksvana som tenderar att öka bland unga vuxna är snusandet, som också utgör den största gruppen brukare. Efter att användningen av snus gick ned mellan 2007-2011 har den stadigt ökat igen de senaste sex-sju åren till samma nivåer som för tio år sedan. 2018 uppgav 25 procent av männen mellan 17 och 29 år att de snusat den senaste månaden, vilket är fyra gånger fler än kvinnorna, där sex procent svarade ja. Sett till hela befolkningen uppgav 16 procent att de snusat senaste månaden.

Rapporten bygger på mätningar som gjorts sedan 2003, varje år har det genomförts runt 18 000 telefonintervjuer med 17 till 84-åringar.

Så många röker och snusar

Rökning

Andel av befolkningen som rökt minst en cigarett de senaste 30 dagarna:

17-29 år: 29 procent

30-49 år: 12 procent

50-64 år: 13 procent

65-84 år: 9 procent

Alla: 15 procent

Snusning

Andel av befolkningen som snusat minst en gång de senaste 30 dagarna:

17-29 år: 26 procent

30-49 år: 18 procent

50-64 år: 11 procent

65-84 år: 6 procent

Alla: 16 procent

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.