Unga rymdentusiaster på nystartad sommarskola

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för rymden tycks växa och just nu pågår en rymdforskarskola i Stockholm. Två veckorsskolan är en chans för unga entusiaster att fördjupa sina kunskaper om astronomi och rymdteknik.

Rymdforskarskolan drivs av organisationen Astronomisk Ungdom och är gratis för deltagarna. Det här är projektets första år och undervisningen pågår i två veckor.

– Universum är så oändligt stort och vi vet så lite om det. Det finns så otroligt mycket mer att forska om och lära oss mer av. I min klass är det inte så jättemånga som är intresserade av rymden på samma sätt som jag är. Så det är väldigt kul att få träffa massa andra människor som tycker likadant som mig, säger Natalia Bogdanovska som deltar i skolan.

”Har vidgat mina vyer”

Rymdpassionerade gymnasieungdomar från hela Sverige har ansökt för att delta och 36 utvalda har fått chansen att fördjupa sina kunskaper om rymden.

– Det har varit jätteroligt. Det började med att vi fick träffa Christer Fuglesang och sen har vi sett massa intressanta föreläsningar och skjutit upp raketer, säger deltagaren Sophie Malmberg.

Enligt Måns Helldin, som också går på Rymdskolan, har kursen öppnat nya perspektiv.

– Rent allmänt så har jag vidgat mina vyer. Man inser att ju mer man lär sig, ju mer inser man hur mycket man faktiskt inte kan.

”Två tredjedelar tjejer”

En av grundtankarna bakom Rymdforskarskolan är att visa på möjligheten att förvandla sin passion till en framtida karriär. Rymdbranschen är i nuläget klart mansdominerad.

– Men i den nya yngre generationen så ser det bra ut. Bara bland de sökande hade vi drygt hälften tjejer. Bland de antagna är det två tredjedelar tjejer, för de var helt enkelt bättre, säger Mikael Ingemyr, projektledare för Rymdforskarskolan.

En av dagens undervisningstimmar leddes av fysikern, kosmologen och inte minst rymdforskarkändisen Max Tegmark.

– Jag blev jätteglad att se hur mycket entusiasm det fanns här. Jag känner att det är precis sådant här som gjort Sverige till ett föregångsland inom forskning, säger Max Tegmark, kosmolog på amerikanska universitetet MIT.

”Vill jobba på Nasa”

Och elevernas förhoppningar inför framtiden är stora.

– I framtiden så vill jag jobba som astronom, på Nasa helst. Så jag tyckte det var en jättestor möjlighet att få lära sig ännu mer om rymden, säger deltagaren Natalia Bogdanovska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.