Det är ett högt kundtryck hos Folktandvården Seminariet i Uppsala. Samtidigt står rum där titt som tätt tomma då patienter missar sina inbokade besök, i princip varje dag.
– Det är ju frustrerande, för den tiden som är avsatt hade ju någon annan kunnat få, säger Christina Eklund Larsson, tandhygienist och verksamhetschef.
Enbart sett till gruppen 18–23-åringar, motsvarar de uteblivna besöken en och en halv månad om året då ett team står sysslolös på kliniken.
”Samma trend över hela landet”
Trots att tandvården är gratis till och med 23 års ålder, är ungdomar överrepresenterade bland de som missar inbokade tandvårdsbesök. Enligt Sveriges Folktandvårdsförening är det ett problem i hela landet. Det handlar om stora summor pengar som kliniker går miste om.
– Vi ser samma trend med uteblivna besök över hela landet. Samhällsekonomiskt är det värdelöst, säger Gunilla Swanholm, ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening.
20-23-åringarna uteblir oftast
Föreningen har fått svar från 15 av landets 21 folktandvårdsorganisationer, som alla uppger problem med missade tandvårdsbesök och att ungdomar är överrepresenterade bland de som uteblir. Det är framför allt de äldre i åldersspannet för fri tandvård som uteblir. I Region Örebro till exempel är det fyra procent av barn och unga upp till 20 år som missar tandvårdsbesök, medan det är 37 procent inom gruppen 20 till 23 år.
Vill sänka övre åldersgränsen för fri tandvård
Regeringen vill sänka åldersgränsen för gratis tandvård till 19 år, från år 2025. Gunilla Swanholm på Sveriges Folktandvårdsförening tror att en sänkt åldersgräns vore bra.
– Utifrån att det är svårt att få resurserna att räcka till på många håll, tror jag att det är ett klokt beslut.
Finns det inte en risk att den här gruppen inte alls går till tandläkaren då?
– Det är klart att det gör, men de har inte heller nappat fullt på det erbjudandet man har haft nu.